Prokurátor navrhol pre bývalého viceprimátora Eugena Čuňa jeden rok väzenia

NETKY.SK • 10 November 2015, 11:33 • 2 min
Prokurátor navrhol pre bývalého viceprimátora Eugena Čuňa jeden rok väzenia

PEZINOK – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku dnes pokračovalo pojednávanie s bývalým viceprimátorom Košíc Eugenom Čuňom a ďalšími dvoma obžalovanými. Súd ukončil dokazovanie a na pojednávaní začali jednotlivé procesné strany prednášať svoje záverečné reči.

slovakia

left justify in out

„Na základe značne rozsiahleho dokazovania mám za to, že obžalovaní spáchali skutky, za ktoré sú obžalovaní,“ uviedol okrem iného prokurátor. Navrhol, aby súd uznal obžalovaných vinnými z trestného činu nepriamej korupcie. „Všetkým trom navrhujem uložiť trest odňatia slobody nepodmienečne jeden rok a peňažný trest 30.000 eur,“ povedal prokurátor.

 

Advokát obžalovaného Eugena Čuňa s názorom prokuratúry nesúhlasil. Spochybňoval najmä vierohodnosť korunného svedka v tomto prípade. „Nikto nemôže ani náznakom vysloviť názor, že svedok je vierohodná osoba,“ skonštatoval. Podľa neho existujú vážne pochybnosti o tom, či sa tento skutok stal. „Nevidím inú možnosť, ako oslobodiť môjho klienta spod obžaloby,“ doplnil.

 

Špecializovaný súd oslobodil bývalého viceprimátora Košíc Eugena Čuňa a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. v kauze výstavby nájomných bytov v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov v máji 2011. Voči tomu sa odvolal dozorujúci prokurátor na Najvyšší súd SR, ktorý oslobodzujúci rozsudok v apríli 2012 zrušil. Išlo o druhý rozsudok špecializovaného súdu v tomto prípade.

 

Ešte v januári 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Eugena Čuňa na šesťročný trest odňatia slobody a spoluobžalovaných Viktora K. a Ladislava P. rovnako na šesť rokov. Najvyšší súd v novembri 2009 tento rozsudok zrušil.

 

Eugen Čuňa podľa obžaloby na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára jednej spoločnosti úplatok 597.491 eur. Firma sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.

 

Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti dotácie v celkovej výške 6.008.099 eur. Podmienkou však mala byť desaťpercentná provízia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona