Prokurátor navrhol doživotie pre Štefana Sz. za vraždu dvoch mužov

NETKY.SK • 10 Október 2013, 12:20 • 2 min
Prokurátor navrhol doživotie pre Štefana Sz. za vraždu dvoch mužov

PEZINOK - Doživotný trest navrhol prokurátor v záverečnej reči pre Štefana Sz., obžalovaného z vrážd dvoch mužov, ktorým údajne dlhoval peniaze.

slovakia

left justify in out

Druhú mŕtvolu Andreja Wolfa našli v jeho chate po tom, ako ho zadržali. Zatkli ho po vražde Tibora Kováča z Holiar (okres Komárno). Záverečná reč obhajcu Štefana Sz. odznie až na budúci týždeň 16. októbra. Advokát o to požiadal, lebo je stále chorý a dnes prišiel na súd preto, aby nezmaril výsluchy posledných svedkov v prípade.

Prokurátor argumentoval, že podľa neho bolo bez akýchkoľvek pochýb preukázané, že obžalovaný spáchal vraždy. Podľa jeho slov sa zbavil svojich veriteľov a pohľadávky im nechcel vyplatiť. Prokurátor argumentoval najmä pachovými stopami, ktoré sa našli v aute, v ktorom údajne Štefan Sz. usmrtil Andreja Wolfa. Poukázal na to, že v prípade vraždy Kováča chcel obžalovaný dokázať, že išlo o nešťastnú náhodu, čo podľa neho nie je pravda. Podnikanie Štefana Sz. bolo podľa žalobcu stratové, nemal peniaze a viackrát si požičiaval. Prokurátor je presvedčený, že u obžalovaného je vysoká pravdepodobnosť recidívy, preto mu aj navrhol doživotie. Podľa znalcov je duševne zdravý, ale uzavretý, neplní si záväzky a má sklony ku klamstvu. 

Vdova po jednej z obetí povedala, že dúfa, že obžalovaný dostane trest. Je presvedčená, že jej manžela zabil, vedela o viacerých telefonátoch. „Manžel nikomu neveril, ale jemu áno, až tak, že mu požičal peniaze,“ povedala na súde s tým, že vedela o mnohých telefonátoch medzi jej mužom a obžalovaným. „Som sklamaná, že manžela takto prekabátil,“ povedala. Na súde dnes vypovedal aj muž, ktorý tiež požičal obžalovanému peniaze, podľa jeho slov to bolo 12,5 tisíca eur. Štefan Sz. mu ich podľa vlastných slov nevrátil, čo teraz rieši na civilnom súde. Obžalovaný nesúhlasí so sumou, tvrdí, že si požičal menej a časť peňazí boli úroky. 

Obžalovaný koncom augusta na súde rozprával vlastnú verziu udalosti, pri ktorej pumpár Tibor Kováč 29. júna 2012 prišiel o život. Podľa prokurátora bola motívom snaha Štefana Sz. zbaviť sa veriteľa, ktorému dlhoval peniaze. Štefan Sz. však tvrdí, že dlh bol len vymyslený a autorom fiktívneho príbehu je podľa jeho slov práve obeť streľby. Kováč mal totiž podľa obžalovaného obavy, že bude musieť vyplatiť manželku, s ktorou sa rozvádzal. Preto vraj požiadal o pomoc Štefana Sz. - mal vraj predstierať, že si chce od Kováča požičať sedemtisíc eur, aby ich ten nemusel dať svojej manželke. Štefan Sz. povedal, že sa s Kováčom poznal asi desať rokov a priatelili sa. Kováč pre jeho prevádzku vyrábal klobásy a údeniny. Popri tomto obchodnom vzťahu mal vzniknúť Kováčov plán, ako obísť peňažné nároky jeho manželky. 

Vo svojej verzii obžalovaný opísal aj to, ako podľa neho padol osudný výstrel. Kováč vraj po príbehu o vymyslenom dlhu žiadal Štefana Sz., aby mu zohnal pištoľ. Keď si raz prišiel Štefan Sz. po klobásy do Kováčovho domu, doniesol mu požadovanú zbraň. Štefan Sz. tvrdí, že ju pred pár rokmi našiel v ruksaku zlodeja, ktorý mu v predajni kradol mrazený tovar a on ho pri tom pristihol. Kováč si podľa obžalovaného zobral revolver a povedal, že „tak to ukončime inak.“ Obžalovaný sa mu vraj snažil zbraň vytrhnúť a vtedy vystrelila. Nevie, ako sa to presne stalo. „Vinný sa cítim v tom prípade, že som odovzdal pánovi Kováčovi zbraň, ale za usmrtenie pána Kováča necítim žiadnu vinu,“ povedal na súde. Zbraň zobral a skryl v bratislavskej predajni potravín, ktorú prevádzkuje a tam ju našli policajti. Zbrane, ktoré u neho našli počas domovej prehliadky, vraj dostal v minulosti ako dar od priateľa len ako ozdoby – westernový kolt a čínsku zbraň. Darček dostal podľa vlastných slov z vďaky, lebo priateľovi podnikateľovi pomáhal predávať karafiáty. Priateľ mu pri obdarovaní ukázal, ako sa jedna zo zbraní nabíja a ako sa z nej strieľa. „To sú staršie zbrane, z ktorých sa nikdy nestrieľalo, dostal som ich asi pred 20 rokmi,“ vyhlásil Štefan Sz. Údajný darca prednedávnom zomrel. 

Štefan Sz. na súde potvrdil, že poznal aj druhého zastreleného – prevádzkovateľa pumpy Andreja Wolfa, ktorý je podľa prokuratúry mŕtvy od 27. novembra 2009. Od tohto muža si údajne požičiaval miliónové sumy na zásobovanie svojho obchodu so zeleninou, pričom mu peniaze údajne vracal aj s úrokmi. „Mal kľúče od mojej chaty,“ povedal Štefan Sz. s tým, že to bol jeho priateľ, ktorému dodával zeleninu aj pečené svinky. Raz mu vraj aj obžalovaný požičal peniaze. Na súde Štefan Sz. povedal, že na jeho chate boli v roku 2010 záhradníci a vtedy tam nebola žiadna mŕtvola. Nevie si vysvetliť, ako sa mohla v jeho chate nájsť Wolfova mŕtvola. V roku 2010 vraj bol na polícii na detektore lži a neskôr mu vyšetrovateľ povedal, že Wolf asi spáchal samovraždu. 

Prokurátor vidí skutok inak. Štefan Sz. podľa neho Wolfa vylákal z Bratislavy do obce Lesné Kračany pod zámienkou vrátenia 2,6 milióna eur (86,3 tisíca eur), ktoré mu dlhoval a zastrelil ho v aute dvoma ranami do hlavy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies