Prokurátor má obmedzené možnosti v reštrukturalizačnom konaní

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 16:05 • 2 min
Prokurátor má obmedzené možnosti v reštrukturalizačnom konaní

BRATISLAVA - Priebeh každej reštrukturalizácie podniku, nielen Váhostavu-SK, je v podstatnej miere zverený veriteľom. Prokurátor vstupom do konania nenadobúda práva veriteľa - hlasovanie na schôdzi veriteľov, vyjadrovanie sa k plánu reštrukturalizácie.

slovakia

left justify in out

Jeho úlohou je predovšetkým dbať na zákonnosť priebehu a rozhodovania, upozornila v reakcii na dnešné vyhlásenie poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) hovorkyňa Generálnej prokuratúra (GP) SR  Andrea Predajňová. Poslanec chcel ešte dnes doobeda aj cestou GP zabrániť schváleniu reštrukturalizačného plánu akciovej spoločnosti Váhostav-SK. Veritelia tejto spoločnosti ho na dnešnej schôdzi prijali.
     

Predajňová pripomenula tiež, že konanie sa riadi zákonnou úpravou z roku 2005 a zdôraznila, že ingerencia prokurátora je oproti predchádzajúcej právnej úprave spred roka 2005 podstatne oslabená, keďže môže podať odvolanie iba v prípade zastavenia reštrukturalizačného konania.
     

"Hlavným nástrojom prokurátora na nápravu nezákonného rozhodnutia v konaní bolo v predchádzajúcej právnej úprave využitie mimoriadneho dovolania," objasnila hovorkyňa a upozornila, že platný zákon to už prokurátorovi neumožňuje. "Nepripúšťa podať dovolanie a ani mimoriadne dovolanie. A to ani ak po vstupe do konania zistí porušenie zákona. Nedisponuje totiž reálnymi právnymi prostriedkami na odstránenie nezákonného stavu," interpretovala stanovisko GP Predajňová.
     

Do reštrukturalizačného konania a. s. Váhostav-SK vstúpil prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I. 20. apríla 2015. Stalo sa tak na základe pokynu GP zo 7. apríla. "Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek si zároveň vyhradil v uvedenej veci správovú povinnosť spočívajúcu v priebežnom informovaní o stave konania," doplnila Predajňová.
     

Všetko je v rukách sudkyne, ktorá má, ako povedal Kaník po stretnutí na GP, "plnú kompetenciu, aby vymenila správkyňu". Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I. sa vzhľadom na pracovnú vyťaženosť v súvislosti s prebiehajúcim konaním k prípadu vyjadrí neskôr. Informáciu TASR poskytol hovorca súdu Pavol Adamčiak.
     

Kaník chcel zabrániť tomu, aby veritelia rozhodli o uhradení dlhov schránkovým firmám v zahraničí. Ide asi o 20 miliónov eur, ktoré by takýmto spôsobom "zmizli zo Slovenska a nikdy by sa s tým nedalo nič robiť, aj keď sa zistilo, že to bolo protizákonné", povedal Kaník dnes dopoludnia na brífingu pred budovou Generálnej prokuratúry (GP) SR.
     

Poslanec ešte minulý týždeň požiadal generálneho prokurátora, aby využil všetky svoje zákonné možnosti. Na dnešnom stretnutí ho námestníci GP ubezpečili, že jej trestný úsek vykonáva všetky kroky, aby tieto peniaze neodišli zo Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona