Prokurátor Lucenko: Voči Janukovyčovi vzniesli podozrenie z vlastizrady

NETKY.SK • 28 November 2016, 14:06 • 2 min
Prokurátor Lucenko: Voči Janukovyčovi vzniesli podozrenie z vlastizrady

KYJEV - Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko dnes uviedol, že voči ukrajinskému exprezidentovi Viktorovi Janukovyčovi bolo vznesené podozrenie zo spáchania vlastizrady.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Ukrinform, podľa ktorej to Lucenko oznámil počas prestávky v zasadaní súdu v Kyjeve. Tento súd dnes začal Janukovyča vypočúvať ako svedka v prípade streľby do protivládnych demonštrantov z februára roku 2014.

 

Lucenko dodal, že okrem vlastizrady je Janukovyč podozrivý z napomáhania orgánom Ruskej federácie v úmyselných činoch spáchaných s cieľom zmeniť hranice územných celkov a štátnych hraníc Ukrajiny. Podozrivý je aj z narušenia poriadku a rozpútania agresívnej vojny.

 

Lucenko dodal, že Janukovyč takto nesie zodpovednosť za životy 2263 padlých príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, takmer 9000 zranených a 1,7 milióna utečencov. "To má na svedomí ten, ktorý sa teraz opovažuje klamať do očí ukrajinskému ľudu. Ale za všetko raz zaplatí," upozornil.

 

Ukrajinský generálny prokurátor súčasne obvinil Janukovyča, že ukrajinskej ekonomike spôsobil škody vo výške 1,8 trilióna hrivien, píše Ukrinform.

 

Vzhľadom na to, že Janukovyč sa zdržiava mimo územia Ukrajiny, nereaguje na výzvy ukrajinských súdov a skrýva sa pred nimi, Lucenko svoje oznámenie o vznesení podozrenia vyslovil ústne. Následne ho v písomnej forme odovzdal aj Janukovyčovmu advokátovi. Obvinenie bude zaslané aj na všetky známe adresy, na ktorých by sa Janukovyč mohol zdržiavať.

 

Lucenko nevylúčil, že podozrenie z vlastizrady vznesie aj proti Mykolovi Azarovovi, ktorý bol predsedom ukrajinskej vlády v čase, keď vypukli mohutné protivládne nepokoje vedúce napokon k zosadeniu jeho vlády i Janukovyča.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona