Prokurátor Honz považuje za nevyhnutné, aby všetci bojovali proti extrémizmu

NETKY.SK • 19 November 2020, 14:50 • 2 min
Prokurátor Honz považuje za nevyhnutné, aby všetci bojovali proti extrémizmu

Prokurátor Tomáš Honz, ktorý tiež chce byť zvoleným kandidátom na post Generálneho prokurátora, sa vyjadril pred Ústavno-právnym výborom na verejnom vypočutí.

slovakia

left justify in out

Honz si všíma, že pojem prokurátor je dnes skôr urážkou, ako povolaním, ktoré by ľudia chceli robiť. Prokurátor podľa neho nemá renomé a musí sa až skrývať. „Považujem sa za človeka, ktorý má takú minulosť, ktorá odôvodňuje urobiť poriadok s takýmto vnímaním prokuratúry,“ povedal Honz.

 

„Nie je možné koncentrovať moc“ v rukách určitých prokurátorov, čo sa predtým podľa neho dialo. „Verejnosť by okamžite zaznamenala tieto skutočnosti,“ povedal s tým, že práve verejnosť za túto službu prokuratúry platí. Chce, aby ľudia brali prokuratúru za spojenca.

 

 

Povedal, že pracoval proti korupcii dlhodobo. Pôsobil aj s tematikou terorizmu. „Absolvoval som školenia v Madride, v Paríži, v Belgicku.“ Dodal s tým, že podrobne videl to, čo sa udialo po džihádistických útokov. „Našťastie sa ukázalo, že aj pôsobenie Islamského štátu nebolo na Slovensku tak nebezpečné,“ povedal s tým, že však po nástupe extrémizmu na Slovensku, sa chytil tejto témy.

 

„Nedovolím, aby historický naratív Slovenskej republiky bol spájaný s fašistami,“ dodal s tým, že vytiahol bojovú zástavu a chce bojovať proti fašistom, nacistom či komunistom. „Ako prokuráto bojujúci proti extrémizmus som vedel, že politický extrémizmus eliminujeme, len keď pôjdeme po veľkých rybách,“ dodal s tým, že rozsudok v kauze Kotleba bol v médiách po celom svete.

 

Spomenul aj prípad Tibora Rostasa. „Zistil som, že ožíva staré spojenectvo Molotop-Ribentrop,“ povedal Honz s tým, že ide o spájanie extrémnej pravice s extrémnou ľavicou. Nechce robiť politiku prostredníctvom trestného práva, myslí si však, že nie potrebné politikov stíhať, lebo ovplyvňujú ľudí svojimi činmi a slovami.

 

„Toto bol ten spiritus moment, prečo som vznášal obvinenie v tejto veci,“ vysvetlil s tým, že SR bola pochválená za výrazné zlepšenie v boji s extrémizmom. „Považujem za česť a ďakujem aj za prácu kolegov,“ povedal s tým, že takto sa podarilo zlepšiť obraz Slovenska vo svete. Je presvedčený, že proti extrémizmu sa musia zapojiť všetci občania.

 

 

Nazdáva sa, že aj v procese očisťovania justície je nevyhnutné, aby sa všetci politici spojili, nech sú pravičiari, alebo ľavičiari. Spomenul aj nebezpečenstvo prokurátorov, ktorí proti tomuto bojujú, ale nechcel bližšie špecifikovať pred poslancami parlamentu, chce o tom oboznámiť orgány činné v trestnom konaní.

 

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga sa opýtal, či nie je Honz úzko zameraný len na jedinú tému. Honz však odpovedal, že je človek čo vie robiť pod tlakom a dosahovať výkony a výsledky. A každá oblasť, ktorej sa chytí, urobí naplno. „Túto tému som uchopil až v roku 2016,“ povedal s tým, že ak by dostal Generálnu prokuratúru, obklopí sa skúsenými poradcami, „ktorí majú ťah na bránu“. „Podarilo by sa mi sfunkčniť aj ďalšie procesy na prokuratúre,“ dodal.

 

Tomáš Honz dodal, že podieľal sa napríklad na paragrafovom znení tzv. prikrmovania. Tiež považuje za dôležité, aby sa systémové zmeny na prokuratúre udiali, lebo sú podľa neho nevyhnutné súčasti zmeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona