Prokurátor definitívne stopol vyšetrovanie zmiznutia podpisov z petície proti hazardu

NETKY.SK • 23 August 2017, 13:47 • 2 min
Prokurátor definitívne stopol vyšetrovanie zmiznutia podpisov z petície proti hazardu

BRATISLAVA – Prípad zmiznutia hárkov s podpismi proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave ukončili. Vlani, v druhej polovici augusta zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku bolo 16 - 17 podpisov.

slovakia

left justify in out

Petičnému výboru sa podarilo vyzbierať 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Na to, aby bola petícia úspešná, samosprávy potrebovali vyzbierať aspoň 106-tisíc podpisov od oprávnených voličov. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, bolo zakázať hazardné hry na území Bratislavy.

V súvislosti s minuloročným zmiznutím petičných hárkov hlavné mesto vlani 19. augusta podalo na Generálnu prokuratúru SR Bratislava trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave 1. februára tohto roka však trestné oznámenie odmietlo uznesením. Hlavné mesto proti tomuto uzneseniu podalo sťažnosť, pretože odmietnutie považovalo za nedostatočne odôvodnené. „Okresná prokuratúra Bratislava I však sťažnosť hlavného mesta zamietla,“ uviedla Veronika Šafáriková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

Michal Šurek z Krajskej prokuratúry Bratislava pre agentúru SITA uviedol, že sťažnosť prokurátor zamietol, pretože nebola dôvodná. „Tento prípad nebude ďalej pokračovať žiadnym spôsobom, rozhodnutím o sťažnosti podanej oznamovateľmi sa má vec za ukončenú,“ dodal.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vlani po strate hárkov poznamenal, že počet podpisov je dostatočný na to, aby pokračovali v príprave všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o regulácii hazardu v Bratislave. Zvyšné podpisy, ktoré na petícii ostali, kontrolovali, platných bolo 98 118 podpisov. „K dnešnému dňu sú v Bratislave výherné prístroje v 173 prevádzkach, z ktorých je 30 herní s platnou licenciou,“ ukončila Šafáriková za bratislavského magistrátu.

O tom, že približne tristo herní z mesta zmizne rozhodli bratislavskí mestskí poslanci tento rok koncom marca na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Z tridsiatich prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu v meste 27 poslancov, zdržal sa jeden a dvaja nehlasovali. Bratislavské mestské zastupiteľstvo o zákaze hazardu rokovalo druhýkrát. Prvýkrát totiž rozhodli o tom, že približne tristo herní z mesta nezmizne. Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu v Bratislave muselo schváliť zastupiteľstvo trojpätinovou väčšinou, čo sa však nestalo, za návrh hlasovalo 24 poslancov zo 41 prítomných. Aby zastupiteľstvo VZN prijalo prvýkrát, chýbal jeden hlas poslanca.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies