Prokurátor chce, aby Piťo vypovedal posledný

NETKY.SK • 12 August 2013, 15:36 • 2 min
Prokurátor chce, aby Piťo vypovedal posledný

PEZINOK – V kauze údajnej zločineckej skupiny piťovci možno bude ako posledný vypovedať Juraj Ondrejčák alias Piťo, ktorého prokuratúra označuje za jej šéfa. Navrhuje to prokurátor, pričom obhajobe ani obžalovaným sa tento návrh nepozdáva.

slovakia

left justify in out

„Chcem vypovedať prvý, čo sa toho boja? Nerozumiem tomu vôbec,“ povedal Juraj Ondrejčák. Zvyčajne totiž hlavný obžalovaný vypovedá ako prvý, po ňom nasledujú výsluchy spoluobžalovaných. Prokurátor navrhol poradie výsluchu svedkov údajne podľa miery zavinenia v obžalobe. Navrhované poradie pripomína hierarchické rozloženie skupiny, ako ho prokuratúra popisuje. Prví pred súdom by podľa návrhu prehovorili obžalovaní z údajnej spodnej úrovne skupiny a postupne by mali prehovoriť vyššie postavení členovia. Dvaja obžalovaní zatiaľ vypovedať nechcú, ostatní 15 hovoriť budú. Súd prípad odročil do utorka, vtedy o poradí výsluchov rozhodne.

Obžalovaní dnes po prečítaní obžaloby tvrdili, že sú nevinní. Obhajcovia odmietli obžalobu na svojich klientov. Nepáči sa im, že v obžalobe nie je napísané procesné postavenie hlavného svedka – člena skupiny, ktorý ostatných usvedčuje. Napádali aj to, že pri niektorých skutkoch nie je presne napísané, kedy presne a za akých okolností sa stali. 

Prokurátor predniesol obžalobu na 17 údajných členov skupiny za 19 skutkov. Sú to najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Počas prípravného konania vypočuli takmer 100 ľudí, robili konfrontácie medzi osobami a zabezpečovali množstvo znaleckých posudkov z rôznych odborov. V prípade uznania viny hrozí obžalovaným 20 až 25 rokov väzenia ako aj ďalšie tresty vrátane prepadnutia majetku. Jeden z obžalovaných pri predbežnom prejednaní obžaloby oznámil, že chce pristúpiť na dohodu o vine a treste. Jeho prípad vyčlenili na samostatné konanie, dohodu bude schvaľovať súd. 

Špecializovaný trestný súd dnes vylúčil na samostatné konanie prípad Ladislava A., pretože jeho obhajca Viktor Križiak poslal súdu v piatok 9. augusta ospravedlnenie pre dočasnú pracovnú neschopnosť spojenú s hospitalizáciou. Žiadal o odročenie pojednávania. Súd síce určil náhradného obhajcu Slavomíra Slávika, ale ten nemal zachovanú lehotu prípravy na pojednávanie a žiadal, aby bola dodržaná. 

Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, resp. v nej pôsobili alebo ju podporovali. Pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj Ondrejčák alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny na druhý deň žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo. Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty. Objednal sa tam jeden z nich a žiadal od žien peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali. Podľa žalobcu na príkaz Juraja O. zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta T. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Meno Róberta T. figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo. Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, ktorým údajne chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného. K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia. Dvaja členovia údajne podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného. 

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila. 

Polícia obvinila z násilných a majetkových trestných činov 23 osôb, ktoré sú údajne zo skupiny piťovcov, po policajnej akcii v polovici novembra 2011. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja Ondrejčáka, sú vo väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies