Projekty SlovakAid v Libanone zlepšujú kvalitu života miestneho obyvateľstva i utečencov

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 11:52 • 2 min
Projekty SlovakAid v Libanone zlepšujú kvalitu života miestneho obyvateľstva i utečencov

BRATISLAVA - Slovenská republika sa v Libanone snaží hľadať spôsoby, ako zlepšiť životné podmienky utečencov a minimalizovať tak ich snahy o prekročenie hraníc do Európy.

slovakia

left justify in out

Dôkazom je aj stavba vodnej nádrže v utečeneckom tábore pri libanonskom meste Zahle, ktorá bola financovaná z prostriedkov SlovakAid. Tento projekt zlepšuje kvalitu života nielen utečencov, ale aj miestnych obyvateľov. Počas návštevy utečeneckého tábora to povedala štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková, ktorá je v Libanone na pracovnej ceste. V tlačovej správe o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Sloevnskej republiky.

 

img

„Je dôležité, že sa nám podarilo zabezpečiť vyváženú formu humanitárnej pomoci, ktorou pomáhame nielen sýrskym utečencom, ale aj miestnemu obyvateľstvu. Naša pomoc smeruje do rozvoja celej komunity,” povedala Ingrid Brocková. Dodala, že v Libanone sa nachádza 1,5 milióna sýrskych utečencov, z ktorých väčšina žije v nevyhovujúcich sociálnych podmienkach a chudobe.

 

Súvisiaci článok: Štátna tajomníčka Brocková uviedla, že Slovensko podporuje skoré sformovanie stabilnej libanonskej vlády

Libanon je podľa Brockovej dôležitým partnerom Slovenska v oblasti rozvojovej spolupráce v regióne, ktorý je nielen zo strany Slovenska, ale aj zo strany mimovládneho sektora a medzinárodných inštitúcií dlhodobo podporovaný. Cieľom podpory je najmä zmierňovať následky utečeneckej krízy.

Štátna tajomníčka sa zúčastnila aj na slávnostnom otvorení vodojemu v blízkosti mesta Baalbek. Vodojem má zabezpečiť prístup k pitnej vode a jej bezpečnú dodávku pre takmer 30-tisíc ľudí, a to ako pre Libanončanov tak aj pre sýrske utečenecké komunity. Súčasťou tohto projektu sú aj vzdelávacie kurzy o vode, sanite a hygiene, čo významne prispeje k dôstojnejším podmienkam na život a zlepšeniu zdravotného stavu miestnej komunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies