Projekt Zelená domácnostiam zverejnila plán na rok 2018

NETKY.SK • 23 December 2017, 06:00 • 2 min
Projekt Zelená domácnostiam zverejnila plán na rok 2018

BRATISLAVA – Projekt Zelená domácnostiam má v roku 2018 k dispozícii takmer 14 miliónov eur. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) zverejnila harmonogram plánovaných kôl, pričom jedno z nich bude určené výlučne inštaláciám kotlov na biomasu.

slovakia

left justify in out

V prvom štvrťroku budú vyhlásené štyri kolá s poukážkami za viac ako sedem miliónov eur. Prvé je plánované na 23. januára a bude zamerané na podporu inštalácie fotovoltických panelov v mimobratislavských regiónoch. Ďalšie dve kolá budú venované podpore inštalácií slnečných kolektorov, tepelných čerpadiel a kotlov na biomasu. Kolo určené mimobratislavským regiónom bude vyhlásené 6. februára.

 

Možnosť požiadať výlučne o príspevky na inštaláciu kotlov na biomasu v mimobratislavských regiónoch bude v kole, ktoré je naplánované na 13. marca. Týmto zariadeniam sa venuje špeciálna pozornosť, pretože z aktuálne preplatených viac ako 11.000 poukážok za 24,6 milióna eur na ne pripadajú necelé dva milióny eur.

 

Hlavným cieľom tohto projektu je čo najviac zvýšiť inštalovaný výkon zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, ktoré by mali nahradiť fosílne palivá. "Momentálne je celkový inštalovaný výkon zariadení pri preplatených poukážkach 77 MW. Na kotly na biomasu z toho pripadá 30 MW, hoci podporených bolo len necelých 1300 kusov. Najväčší prínos k hlavnému cieľu projektu tak majú práve kotly na biomasu, pri ktorých je príspevok na jeden inštalovaný kilowatt najnižší," priblížil vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurkovič.

 

Záujemcov o podporu inštalácií fotovoltických panelov čakajú v budúcom roku dve zmeny vo všeobecných podmienkach. Príspevok na prvý inštalovaný kilowatt výkonu fotovoltických panelov je znížený o 100 eur na sumu 1000 eur, a to na základe aktualizácie sadzieb podpory podľa trhových cien v roku 2017. Pri všetkých fotovoltických zariadeniach bude zároveň nutné predložiť kópiu oznámenia o uvedení malého zdroja do prevádzky, ktoré majú výrobcovia elektriny odosielať distribučným spoločnostiam.

 

Harmonogram na druhý štvrťrok zverejní SIEA v najbližších mesiacoch. Má v pláne vyhlásiť ešte jedno fotovoltické kolo a poukážky na tepelné zariadenia bude možné získať vo viacerých kolách v apríli až júni. Keďže pilotný projekt sa v roku 2018 skončí, SIEA chce v druhom polroku už len dokončovať inštalácie, aby mohla na jeseň preplatiť posledné poukážky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona