Projekt výrobne čpavku v Dusle Šaľa môže skončiť v Česku

NETKY.SK • 9 Január 2014, 11:12 • 2 min
Projekt výrobne čpavku v Dusle Šaľa môže skončiť v Česku

BRATISLAVA - O prácu v jednej z najväčších chemických firiem na Slovensku môžu prísť stovky ľudí. Spoločnosť Duslo Šaľa, ktorú ovláda Agrofert veľkopodnikateľa Andreja Babiša, totiž zvažuje, že novú výrobňu čpavku nepostaví na Slovensku, ale v Česku alebo Nemecku. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ tento projekt nezrealizujeme, budeme nútení v priebehu dvoch až troch rokov prepustiť 800 ľudí," povedal generálny riaditeľ Dusla Petr Bláha. Chemická spoločnosť projekt pred pár mesiacmi v Šali realizovať chcela, mala však podmienku - získanie investičnej pomoci. "S rezortmi hospodárstva a financií rokujeme tri mesiace a zatiaľ sme sa nepohli ani o krok dopredu. Časovo to začína byť pre nás veľmi náročné a my potrebujeme vedieť stanovisko vlády," povedal Bláha. 

Pre spresnenie - o projekte sa musí v rámci skupiny Agrofert rozhodnúť v najbližších dvoch mesiacoch. Aj preto je vedenie podniku také nervózne z toho, že sa ich rokovania o pomoci nikam neposunuli. "Rokovania prebiehajú trojstranne. Keďže nie sú ukončené, nie je možné poskytnúť k nim viac informácií," reagoval hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Agrofert chce do novej výrobne čpavku investovať 360 miliónov eur. Firma žiadala od štátu najskôr peniaze, napríklad z eurofondov, dnes sa "uspokojila" s daňovými úľavami. "A to od 30 do 60 miliónov eur. Keďže investíciu by sme ukončili v roku 2017, k prvému zdaňovaciemu obdobiu by došlo v roku 2018," vraví Bláha. 

Problémom pri získavaní pomoci môže byť aj fakt, že Duslo Šaľa neplánuje vytvoriť žiadne nové pracovné miesta, udrží len tie súčasné. Nové pravidlá poskytovania stimulov, ktoré presadil minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD), hovoria jasne - štátnu pomoc dostane len firma, ktorá vytvorí aspoň 40 nových pracovných miest. Podľa informácií HN však rezort hospodárstva hľadá cestu ako sa s Duslom dohodnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona