Projekt vodární Bratislavy a Viedne zníži straty z dodávok pitnej vody

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 12:51 • 2 min
Projekt vodární Bratislavy a Viedne zníži straty z dodávok pitnej vody

Projekt vodární Bratislavy a Viedne zníži straty z dodávok pitnej vody

slovakia

left justify in out

Efektívne hospodárenie s pitnou vodou je na programe budúcej slovensko-rakúskej spolupráce. Projekt Dewalop je plánovaný na 38 mesiacov do roku 2013. Dohodli sa na ňom Bratislavská a Viedenská vodárenská spoločnosť, ktoré budú v úzkej koordinácii spolupracovať so Slovenskou technickou univerzitou a Technickou univerzitou vo Viedni.
      Obe vodárenské spoločnosti, ktoré zásobujú pitnou vodou nielen hlavné mestá, ale aj ich okolie, považujú za jeden z prioritných záujmov znižovanie straty na dodávkach pitnej vody, ktoré vznikajú v rozvodných sieťach. Často ide o potrubia, ktoré sú staré niekoľko desaťročí, celkom presne už netesnia a ich opravy sú finančne veľmi náročné. "Z našej strany ide predovšetkým o znižovanie strát pri dodávkach pitnej vody a osvojenie si moderného know-how v tejto oblasti. Rakúski partneri majú v tejto oblasti bohatšie skúsenosti. Ich straty v rozvodoch pitnej vody dosahujú okolo 10 %, kým u nás je to približne 30 %. Mestá Bratislava a Viedeň berú túto zodpovednosť mimoriadne vážne a plánujú spoločný projekt s cieľom zabezpečenia lepšej funkčnosti vodovodnej siete," uviedol pre TASR na dnešnej tlačovej prezentácii projektu generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Daniel Gemeran.
      Kooperačný program cezhraničnej spolupráce sa realizuje v rámci regiónu CENTROPE. Projekt, ktorý má za cieľ riešiť environmentálne problémy spojené so zásobovaním vodou, si vyžiada náklady 981.688 eur, z toho 750.000 eur sa prefinancuje z eurofondov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona