Projekt Šafko je obeťou politickej kampane, tvrdia autori

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 15:05 • 2 min
Projekt Šafko je obeťou politickej kampane, tvrdia autori

BRATISLAVA – Autori projektu Šafko na Šafárikovom námestí v Bratislave majú pocit, že sa so svojím projektom stali obeťou politickej kampane.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii tak reagovali na nedávny nesúhlas Starého Mesta s užívaním verejného priestranstva. „Cítime sa byť podvedení Starým Mestom. Na tento projekt sme boli oslovení jeho vtedajším vedením, splnili sme náplň, ktorú sme deklarovali, oživili sme rokmi zanedbané miesto a každý zo zúčastnených v ňom preinvestoval obrovské množstvo vlastných peňazí, času a energie. Stali sme sa nepochopiteľne súčasťou politickej kampane z jednej strany a antikampane zo strany druhej,“ hovorí autor projektu a architekt Oliver Kleinert. Projekt, ktorý jeho autori rozbehli len v polovici minulého roka, totiž nové vedenie Starého Mesta zastavilo. Lodné kontajnery, v ktorých občianske združenie Urban Kontakt otvorilo viacero prevádzok, musia do konca mája z námestia odstrániť.

 

Staré Mesto tvrdí, že ani po viacerých rokovaniach sa nepodarilo mestskej časti a občianskemu združeniu Urban Kontakt nájsť kompromis. Lodné kontajnery totiž podľa staromestského úradu občianske združenie umiestnilo na Šafárikovom námestí bez stavebného i ďalších potrebných povolení. OZ Urban Kontakt sa však bráni, tvrdia, že vlani v júli uzavreli ešte s bývalou starostkou Starého Mesta Tatianou Rosovou zmluvu na užívanie priestoru. Povolenie podľa Dany Kleinert mali mať až do roku 2019. No starosta Radoslav Števčík hneď po nástupe do funkcie toto povolenie zrušil. Podľa Dany Kleinert ho zrušil bez toho, aby si projekt Šafko prišiel aspoň pozrieť. Kontajnery mali vysťahovať ihneď. No autori projektu Šafko sa nevzdali a so Starým Mestom niekoľko mesiacov rokovali, stretli sa dovedna sedemkrát. Žiadali starostu, aby mohli na Šafárikovom námestí ostať aspoň dovtedy, kým pre projekt nenájdu nové miesto. Ostať mohli, no mestská časť tu zakázala predaj v kaviarni i v dizajnovom obchodíku, ktorý v kontajneroch pôsobil. Združenie od začiatku tohto roka vypracovalo a predostrelo päť návrhov na právne urovnanie a predkladali možnosti východiska z tejto, ako to sami nazývajú, patovej situácie. Autori projektu Šafko nové vedenie opäť požiadali o povolenie na užívanie priestranstva, no starosta Števčík nádeje združenia zastavil a s užívaním verejného priestranstva nesúhlasí. Lodné kontajnery tak musia zo Šafárikovho námestia zmiznúť do konca tohto mesiaca. 

 

Projekt Šafko sa stretol aj s nepochopením niektorých obyvateľov z okolia Šafárikovho námestia. Tí sa sťažovali, že vraj kontajnerové prevádzky nedodržiavajú nočný pokoj a na námestí je hluk. „Verejný priestor v mestách je na to, aby sa používal,“ hovorí Oliver Kleinert s tým, že na Šafárikovom námestí predsa nespravil krčmu. Nepripúšťa, že by boli príliš hluční, aj keď priznáva, že dvakrát na nich niekto zavolal aj mestských policajtov. No dodáva, že nešlo o žiadnu reprodukovanú hudbu, rušiť mohla len vrava ľudí, ktorí sa v lodných kontajneroch stretli. No projekt má aj mnoho priaznivcov z radov verejnosti, podporujú ho aj odborníci či známe osobnosti. Na záchranu projektu dokonca vznikla aj petícia, pod ktorú sa podpísalo 4 000 ľudí, no ani to nového starostu Starého Mesta nepresvedčilo. 

 

Projektu Šafko však bolo v minulosti vyčítané, že sú tam komerčné aktivity. V lodných kontajneroch našiel popri združení Cyklokuchyňa miesto napríklad aj dizajnový obchod či kaviareň. Nové vedenie Starého Mesta tak občianskemu združeniu vyrubilo spätnú daň 84 500 eur. A to aj napriek tomu, že projekt vznikal ako oslobodený od dane a v spolupráci so Starým Mestom, pripomína OZ Urban Kontakt. Oliver Kleinert tiež dopĺňa, že všetko, čo takto zarobili, investovali do ďalšieho rozvoja projektu. Občianske združenie Urban Kontakt sa však ešte nevzdáva, staromestského starostu chcú znovu požiadať, aby mohli na Šafárikovom námestí ostať a pôsobiť aspoň dovtedy, kým si nenájdu nové miesto. Čo však bude s projektom ďalej, zatiaľ povedať nevedia. Jeho nástupcom by sa mohol napríklad stať nový projekt The MOST pod bratislavským Mostom SNP. Podľa občianskeho združenia touto témou sa už zaoberal aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý ho podporil a ústnu podporu s novým umiestnením lodných kontajnerov vraj vyjadril aj starosta Števčík.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies