Projekt novej autobusovej stanice v Bratislave pomaly napreduje

NETKY.SK • 8 Október 2016, 09:40 • 2 min
Projekt novej autobusovej stanice v Bratislave pomaly napreduje

BRATISLAVA - Projekt novej autobusovej stanice na bratislavských Mlynských nivách pomaly napreduje. Investor HB Reavis začína s úpravami bezprostredného okolia stanice, ktoré zahŕňajú odstránenie budovy bývalého sídla pohrebníctva. Zároveň spoločnosť ukončila prvú fázu prác na náhradnej autobusovej stanici, ktorá bude sídliť na Bottovej ulici. Pre TASR to uviedla jej hovorkyňa Martina Jamrichová.

slovakia

left justify in out

Projekt novej autobusovej stanice podľa jej slov stále čaká na všetky potrebné stavebné povolenia. Vďaka prvému povoleniu však už môžu prebiehať prípravné práce. „Prvým krokom je odstránenie budovy, v ktorej kedysi sídlilo pohrebníctvo na Svätoplukovej ulici. Odstránená bude aj priľahlá budova, dôjde tiež k úpravám a spevneniu plochy. Projekt by mal byť hotový približne do troch rokov od začatia výstavby,“ povedala Jamrichová. Ešte v januári investor predpokladal, že s výstavbou by sa mohlo začať tento rok.

 

Spoločnosť HB Reavis už dokončila prvú fázu transformácie Centra Bottova na náhradnú autobusovú stanicu. Centrum už prešlo interiérovou renováciou, pričom ho v druhej fáze čaká úprava exteriéru. "Okrem nástupíšť a výstupíšť budú v priestoroch náhradnej stanice dostupné obvyklé služby pre takýto dopravný uzol, aby pokryli potreby cestujúcich," povedala hovorkyňa.

 

V rámci dopravy už došlo k revitalizácii Továrenskej ulice a výrazne rozšírená a kompletnou rekonštrukciou prejde ulica Mlynské nivy. Plánovaný je podzemný kruhový objazd, nové pruhy pre mestskú hromadnú dopravu aj cyklistické trasy. "Celkovo investuje spoločnosť do skvalitnenia dopravy v zóne viac ako 24 miliónov eur," uviedla hovorkyňa developéra s tým, že plánovaná je aj zelená promenáda pre chodcov. Začiatkom leta boli na Mlynských nivách už odstránené koľaje a v najbližších týždňoch bude odstránená aj technicky nevyhovujúca lávka.

 

Projekt novej autobusovej stanice kombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, moderná tržnica a výšková administratívna budova. Komunitnou črtou novej stanice má byť zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport.

 

Developér taktiež sľubuje široký výber reštaurácií či kaviarní. Chýbať nemajú ani detské zóny či verejný priestor určený na rôzne formy kultúrneho a spoločenského vyžitia. "Projekt zlepší kvalitu ovzdušia v celom okolí, autobusová stanica bude v podzemí s vlastnou mikroklímou, strecha bude komplet zelená, čím uľaví okoliu v letných horúčavách. Dôjde zároveň k zníženiu hlučnosti," vysvetlila Jamrichová. Podobné stanice sú podľa jej slov v Madride, Mníchove, Helsinkách i v New Yorku.

 

Nové priestory budú mať tri nadzemné podlažia. Dve budú pod zemou. Nástupiská autobusov sú plánované v prvom podzemnom podlaží. Počíta sa celkovo s 2150 parkovacími miestami. Obchody, reštaurácie i tržnica budú nad zemou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies