Projekt Nezastaviteľní pomáha športovať telesne postihnutým spoluobčanom

NETKY.SK • 15 Február 2017, 13:18 • 2 min
Projekt Nezastaviteľní pomáha športovať telesne postihnutým spoluobčanom

BRATISLAVA – Novú šancu pre športovanie dáva hendikepovaným ľuďom česko-slovenský projekt Nezastaviteľní. Jeho cieľom je motivovať zdravých ľudí k tomu, aby športovali a tým pomohli telesne postihnutým.

slovakia

left justify in out

Pri vlaňajšej premiére sa týmto projektom získala suma 34.854 eur, na ktorej sa podieľalo vyše 183.000 zdravých ľudí. Tí prispeli pohybom tak, že cez špeciálnu bránu prešli na bicykli, korčuliach alebo pešo. Za každého firma Birell venovala 20 centov na nákup športového vybavenia pre hendikepovaných. Takto pomohla 11 prihláseným telesne postihnutým, z nich trom Slovákom. Jeden zo šťastlivcov je Erik Weiss zo Stupavy, ktorý na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predstavil svoj nový handbike (ručný bicykel) postavený na mieru.

 

"Hrával som futbal a všeličo športoval. Po autonehode som na vozíku štyri roky. Týmto bicyklom mám novú motiváciu a chcem znovu športovať," prezradil mladý muž, ktorý sa teší, že si ho ihneď vyskúša.

 

Organizátori tiež predstavili začínajúci druhý ročník projektu. Do neho sa môžu hendikepovaní prihlásiť do 20. marca pomocou vyplneného formuláru na internetovej stránke www.nezastavitelni.sk. "Od júna do septembra na tejto stránke uvedieme, kde a kedy na rušných miestach umiestnime brány, cez ktoré budú prechádzať zdraví športujúci ľudia a tým podporia hendikepovaných," povedala Veronika Lisová z uvedenej firmy.

 

"Projekt je úžasná pomoc, pretože každý hendikepovaný potrebuje nejakú ortopedickú pomôcku alebo vozík. Mne sa po nehode radikálne zmenil život, od šestnástich rokov som na vozíčku. Ťažko som v začiatkoch zháňala podporovateľov a sponzorov. Predtým som tancovala v súbore, športovala a zrazu som sa musela zmieriť s novou situáciou. So športovaním som nechcela prestať, vyskúšala som rôzne druhy. Som nezastaviteľná aj rada, že ma firma oslovila, aby som sa stala ambasádorkou tohto projektu," zdôvodnila slovenská paralympionička Anna Oroszová, ktorá sa osem rokov naplno venuje handbiku.

 

Zároveň dodala, že ten bicykel, na ktorom vlani jazdila na paralympiáde v Riu stál 18.000 eur. Na ňom šesť razy do týždňa trénuje denne 60 až 100 kilometrov, čo je veľká námaha. Robí to rada, žije naplno a vďaka tomu precestovala celý svet.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona