Projekt, na ktorom spolupracujú aj Slováci, chce pomôcť pochopiť zmeny klímy

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 10:11 • 2 min
Projekt, na ktorom spolupracujú aj Slováci, chce pomôcť pochopiť zmeny klímy

BRATISLAVA - Mladí výskumní pracovníci a ich partnerské organizácie si dali za cieľ zistiť, či 500 miliónov rokov staré fosílie môžu pomôcť pochopiť a lepšie vysvetliť súčasný stav životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Za Slovensko sa na projekte podieľa Ústav vied o Zemi zo Slovenskej akadémie vied. Informovala o tom Európska komisia, projekt finančne podporuje EÚ.

 

"Fosílie nám môžu prezradiť teplotu oceánu, jeho kyslosť, odkiaľ prúdy prichádzajú, alebo hĺbku oceánu, v akej sa vyskytoval život," vysvetľuje Marco Romain, člen tímu, ktorý uskutočňoval svoj výskum na Poľskej akadémii vied vo Varšave.

 

Okrem neho v tíme pracuje 14 mladých výskumníkov, skúsení vedci a partnerské organizácie z ôsmich európskych krajín. Mladí ľudia tiež vďaka nemu mali príležitosť študovať v najmodernejších európskych výskumných centrách.

 

Tím považuje dekódovanie histórie za najdôležitejší príspevok projektu. Údaje získané zo skamenelín sa prenášajú do modelov a porovnávajú skoršie environmentálne zmeny so súčasnosťou.

 

V súčasnosti už napríklad vedci vedia, že počas najväčšieho masového vyhynutia pred 251 miliónmi rokov oceán neobsahoval kyslík a dokonca veľké časti oceána boli okyslené. "Podobné scenáre očakávame aj v budúcnosti," varuje profesor Anton Eisenhauer z nemeckého centra GEOMAR, ktoré projekt koordinuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies