Projekt Každým dňom o krok silnejší povzbudil deti z krízového centra

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:25 • 2 min
Projekt Každým dňom o krok silnejší povzbudil deti z krízového centra

Projekt Každým dňom o krok silnejší povzbudil deti z krízového centra

slovakia

left justify in out

img

Na zmiernenie traumy týraných, zneužívaných a zanedbávaných detí a obetí domáceho násilia bol zameraný projekt Každým dňom o krok silnejší, ktorý v Detskom krízovom centre Náruč v Žiline vyvrcholil na konci júna. TASR o tom informovala psychologička občianskeho združenia (OZ) Náruč – Pomoc deťom v kríze Jana Švecová.
Deti sa podľa jej vyjadrenia zapájali do aktivít, zameraných na rozvíjanie priateľstva, spolupráce, pravdovravnosti, tvorivosti, vytrvalosti, posilnenie sebaúcty, oceňovanie druhých, riešenie konfliktov či pracovných návykov. „Išlo o osvedčené pravidelné terapeutické a komunitné aktivity, ale aj intenzívne rekreačno-rehabilitačné a výchovné programy zážitkového charakteru, ako napríklad letný a jesenný tábor, lezecký deň či putovanie vo Vysokých Tatrách a Malej Fatre,“ spresnila psychologička OZ Náruč – Pomoc deťom v kríze.
„V projekte sme realizovali intervenčné programy, v rámci ktorých sa s deťmi pracovalo, aby cítili väčšiu istotu samy v sebe, aj vo svojom okolí. A aby sme ich posilnili v oblastiach, kde bežne v živote zlyhávajú a kde je pre nich ťažké, keď sa chcú začleniť do komunity alebo medzi vrstovníkov,“ skonštatovala Švecová.
Projekt podľa psychologičky OZ Náruč – Pomoc deťom v kríze pomohol deti zastabilizovať, aby mali menej emočných výkyvov. „Redukoval negatívne javy v správaní – záškoláctvo, agresívne správanie, konflikty s vrstovníkmi. Posilnil ich sebavedomie, aby dokázali lepšie nadväzovať priateľstvá a spolupracovať. Aby dokázali vo vrstovníckej skupine a aj vo vzťahu k dospelým dôverovať a fungovať v rámci vzťahov,“ uviedla Švecová.
Zdôraznila, že aktivity sa u detí stretli s veľkým ohlasom. „Zvlášť, ak sa konali v novom prostredí a deti mohli riešiť situácie, ktoré vyplynuli z bežného života. U mnohých sme pozorovali, ako ich dokázalo povzbudiť už len to, že zvládli hru v letnom tábore, vlastnými rukami niečo vytvorili, alebo vytrvali a vyšli až na Zbojnícku chatu. Spoločne strávený čas umožnil deťom prehĺbiť vzájomné vzťahy a utužiť detský kolektív krízového centra,“ dodala Švecová.
Projekt Každým dňom o krok silnejší v Detskom krízovom centre Náruč v Žiline podporila Hodina deťom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies