Projekt informatizácie spoločnosti neviem nazvať inak ako tunelovanie

NETKY.SK • 14 Október 2010, 12:00 • 2 min
Projekt informatizácie spoločnosti neviem nazvať inak ako tunelovanie

Projekt informatizácie spoločnosti neviem nazvať inak ako tunelovanie

slovakia

left justify in out

img

Doterajšia realizácia operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), hradeného z eurofondov, sa podľa premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nedá nazvať inak ako tunelovanie. "Audit, ktorý sme dali urobiť, nielenže preukázal právne, rozpočtové, organizačné a technologické riziká, ale čo je najpodstatnejšie, že s veľkou pravdepodobnosťou to vôbec nenaplní cieľ a Brusel nám tie peniaze ani nepreplatí," upozornila v rozhovore pre TASR šéfka vládneho kabinetu.
      Za implementáciu jednotlivých oblastí tohto operačného programu zodpovedá úrad vlády, ministerstvo financií a ministerstvo kultúry. Všetky tieto rezorty zistili pri kontrole závažné nedostatky doteraz realizovaných projektov, pričom podľa Radičovej ide o "veľké peniaze". Na elektronizáciu verejnej správy má ísť totiž v aktuálnom programovom období 2007 až 2013 z európskych peňazí takmer miliarda eur, na rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií 192 miliónov eur a na zvýšenie prístupnosti k širokopásmovému internetu 113 miliónov eur.
      "Prvý základný záver auditu, ktorý bol uskutočnený, zatiaľ je, že viaceré zmluvy budú musieť byť prehodnotené a prepracované, pretože základná zrada bola už v zadaní," podčiarkla premiérka. Ako príklad uviedla projekt tzv. datacentier pre mestá a obce, ktorých cieľom je, aby občania mali prístup k všetkým informáciám a vybavili všetko z jedného miesta. Optimálne by podľa Radičovej mali byť takéto centrá dve, podľa momentálneho nastavenia projektu ich však malo vzniknúť až okolo 17. "To nie je informatizácia spoločnosti, ale dohadzovanie kšeftov a biznisu konkrétnym vybraným firmám," myslí si šéfka kabinetu.
      Zvyšovanie prístupnosti k širokopásmovému internetu, tzv. os 3 v rámci OPIS, za ktorú zodpovedá úrad vlády, zase podľa Radičovej mešká dva roky a Európska únia (EÚ) už Slovensko vážne upozornila na nízky objem alokovaných prostriedkov na tento projekt. "Boli uzavreté zmluvy za viac ako dva milióny eur, napriek tomu ten projekt v podstate nebol rozbehnutý. Tie zmluvy sú pre štát nevýhodné, ceny neboli výsledkom súťaže, ale dohody medzi štátom a dodávateľmi," dodala s tým, že v tejto súvislosti sú už podané aj trestné oznámenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona