Projekt IKATIKA otestuje výučbu s digitálnym obsahom v jazyku menšín

NETKY.SK • 29 September 2017, 14:37 • 2 min
Projekt IKATIKA otestuje výučbu s digitálnym obsahom v jazyku menšín

BRATISLAVA - Našou ambíciou je otestovať inovatívne prístupy vo vzdelávaní najmenších detí príslušníkov národnostných menšín žijúcich na Slovensku a detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Pri dnešnej prezentácii pilotného projektu IKATIKA to uviedol štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Kažimírová z Kancelárie štátneho tajomníka.

slovakia

left justify in out

Cieľom projektu, ktorý sa uskutoční od októbra do decembra tohto roku, je overiť v praxi možnosti uplatnenia inovatívnych foriem menšinového vzdelávania detí. IKATIKA je určená deťom a žiakom z 30 vybraných materských škôl a nultých ročníkov základných škôl s vyučovacím jazykom rusínskym, maďarským a rómskym.

 

„Pomocou moderných metodických materiálov pre pedagógov, do ktorých sú zakomponované inovatívne učebné metódy a postupy, s využitím bilingválneho digitálneho edukačného obsahu chceme spestriť výučbu a urobiť ju pre deti viac atraktívnou,“ povedal Peter Krajňák.

V rámci projektu IKATIKA si deti pri interaktívnych aktivitách vypočujú inštrukcie a audionahrávky v slovenskom aj vo svojom materinskom jazyku. Podľa ministerstva budú motivované a zlepší sa spolupráca medzi rovesníkmi i s vyučujúcimi. Interaktívne vyučovanie prispeje nielen k zvýšeniu vedomostnej úrovne detí a žiakov, ale bude rozvíjať aj emocionálnu stránku ich osobnosti a ich tvorivosť.

 

Ako uviedol štátny tajomník, skúsenosti ukazujú, že vedomosti osvojené zážitkovou interaktívnou formou, na rozdiel od informácií získaných memorovaním, si deti pamätajú lepšie, a práve to je cieľom každého vzdelávania. Ministerstvo zároveň pripomenulo, že výučba pomocou digitálneho edukačného obsahu nemá ambíciu nahrádzať tradičnú výučbu, je iba jej doplnkom. „Je preukázané, že čím viac rôznorodých metód aplikuje učiteľ vo výučbe, zvlášť ak sú spracované v materinskom jazyku detí, tým kvalitnejšie a trvalejšie sú znalosti detí a žiakov,“ uviedli zástupcovia ministerstva.

Súčasťou projektu sú aj odborné školenia pre učiteľov. Ich cieľom je oboznámiť zúčastnených pedagógov s možnosťami využitia nových metodík a digitálneho vzdelávacieho obsahu ešte predtým, než ich začnú využívať v praxi. Metodické materiály pre pedagógov obsahujú jedenásť tém prepojených na digitálny edukačný obsah, ktoré sú umiestnené na internetovej stránke Planéty vedomostí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies