Projekt Európsky deň bez úmrtia na cestách má zlepšiť dopravnú bezpečnosť

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:47 • 2 min
Projekt Európsky deň bez úmrtia na cestách má zlepšiť dopravnú bezpečnosť

BRATISLAVA – Zlepšiť dopravnú bezpečnosť na cestách by mal pomôcť aj projekt s názvom EDWARD. Ide o Európsky deň bez úmrtia na cestách (European day without a road death), ktorý je v rámci tohtoročného Európskeho týždňa mobility vyhlásený na stredu 21. septembra.

slovakia

left justify in out

Realizuje ho organizácia Tispol, ktorá združuje služby dopravnej polície európskych štátov a má byť akýmsi signatárom záväzku zlepšenia bezpečnosti na cestách. "Chceme, aby aspoň jeden deň si čo najviac ľudí dalo záväzok, ako na nový rok, že budem dodržiavať pravidlá cestnej premávky," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ján Ignaták.

 

K záväzku sa môže zapojiť každý, kto v rámci projektu podpíše verejne sľub. Jeho znenie je zverejnené aj na webovej stránke organizácie www.tispol.org aj www.minv.sk a záujemca sa v ňom zaväzuje k dodržiavaniu pravidiel cestnej premávky a k bezpečnému jazdeniu na cestách. Podpísanie sľubu by však malo byť len prvým krokom, podľa Igantáka by bolo najlepšie, keby ho verejnosť následne aj čo najdlhšie dokázala dodržať, aj keď si je vedomý toho, že v dnešnej hektickej dobe to môže byť náročné. "Vyzývame ľudí, aby si vstúpili do svedomia a zlepšili svoju disciplínu. Aspoň tento jeden deň by sme chceli osláviť tým, že nikto by nám na cestách Európy nezomrel," zdôraznil.

 

Polícia v tejto deň podľa neho žiadne špeciálne akcie neplánuje, iba bežné kontroly a podobne. Má ísť skôr o to, aby si sami ľudia uvedomili, ako pokojnou a bezpečnou jazdou dokážu pomôcť nielen sebe, ale aj iným. V takom prípade okrem iného nebude potrebné ani udeľovanie pokút v takom množstve alebo v takej výške a polícia sa by sa mohla zamerať napr. na preventívne akcie na školách.

 

Výzvu podporujú napr. aj športoví strelci Športového centra polície Danka Barteková a Erik Varga. Tí ľudí vyzývajú, aby boli ohľaduplní, zodpovední či tolerantní a aby na cestách chránili nielen seba, ale aj ľudí okolo. "My dodržiavame bezpečnostné pravidlá na strelnici. Ak by sme ich nedodržiavali, malo by to veľmi zlé následky," skonštatovala Barteková s tým, že auto netreba považovať len za dopravný prostriedok, ale aj za zbraň. Podľa nej aj štatisticky hovoria, že viesť motorové vozidlo môže byť nebezpečnejšie ako strieľanie z pušiek.

 

Slovensko sa podobne ako iné európske krajiny zaviazalo, že do roku 2020 zníži počet usmrtených na cestách, ako tomu bolo v predchádzajúcom období. Podľa Ignatáka sa to síce úplne nedarí, aj keď v období rokov 2001 do roku 2010 klesol počet smrteľných dopravných nehôd na európskych cestách z 54.900 na 31.500. Za prvých sedem mesiacov tohto roka zahynulo na slovenských cestách 119 ľudí, 513 bolo ťažko zranených a 3252 ľahko zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies