Projekt elektrárne Ipeľ považuje Fico za veľmi významný pre energetickú bezpečnosť Slovenska

NETKY.SK • 17 Október 2016, 13:16 • 2 min
Projekt elektrárne Ipeľ považuje Fico za veľmi významný pre energetickú bezpečnosť Slovenska

BRATISLAVA - Dostavba Mochoviec, veľká vodná elektráreň Ipeľ, či slovensko-český projekt nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach by mali byť v budúcnosti základnými piliermi pre energetickú bezpečnosť Slovenska v oblasti elektroenergetiky.

slovakia

left justify in out

„Z hľadiska posilnenia výroby elektriny je významná najmä dostavba dvoch blokov v Mochovciach. Aj napriek tomu, že trh s energiami v súčasnosti nedáva dostatočné impulzy pre výstavbu nových zdrojov, existuje slovensko-český projekt novej jadrovej elektrárne v lokalite Jaslovských Bohuníc. Nesmieme zabudnúť ani na viaceré inovačné projekty, ktoré Slovensko stále ponúka. Spomeniem projekt prečerpávacej elektrárne Ipeľ za vyše jednu miliardu eur,“ povedal na 15. medzinárodnej konferencii ERRA (Energy Regulators Regional Association) premiér vlády SR Robert Fico. Zároveň vidí veľký priestor aj v energetickom zhodnocovaní komunálneho odpadu.


V oblasti plynárenstva vyzdvihol slovenský predseda vlády tak zrealizované ako aj plánované projekty. "Prioritou vlády je podporiť investície do prepojení našej plynárenskej infraštruktúry s okolitými štátmi,“ uviedol Fico, ktorý za mimoriadny projekt považuje reverzný plynovod zo Slovenska na Ukrajinu. "Projekt, ktorým sme doslova zachraňovali svojho východného suseda. Jeho kapacita zatiaľ nie je využívaná naplno, pričom dôvodom nie sú ani tak technické otázky, ako skôr financovanie nákupu plynu na ďalšie obdobie,“ podotkol Fico. Za významné projekty tiež označil už realizovaný slovensko-maďarský plynovod, či plánované slovensko-poľské plynovodné prepojenie a Eastring.


Predseda vlády sa nevyhol ani téme plánovaného plynovodu Nord Stream 2. „Tento projekt zbytočne podkopáva dôveru k pripravovanej Energetickej únii,“ myslí si slovenský premiér. Súhlasí s ním aj predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. „Musíme jasne povedať, že Slovensko samo neovplyvní taký veľký investičný projekt. Treba však dodať, že mali by sme sa usilovať posilňovať využívanie existujúcich prepravných trás a potom uvažovať o výstavbe nových,“ povedal na pondelňajšej tlačovej besede v rámci konferencii ERRA šéf slovenského regulačného úradu.


Plánované energetické projekty by sa mali ocitnúť aj v novom Národnom infraštrukturálnom pláne Slovenska na roky 2018 až 2030. Tento plán má stanoviť priority vlády vo vzťahu k investíciám do hospodárskej a sociálnej infraštruktúry vrátane záväzného finančného a časového plánu ich realizácie Plán má podľa Fica pozitívne ovplyvniť aj zámery podnikateľov pri výstavbe kritickej infraštruktúry. "Vytvorí sa totiž predvídateľné investičné prostredie, ktoré umožní efektívnejšie vynakladanie verejných zdrojov a súčasne zníži riziko pre súkromný kapitál,“ dodal premiér. Tento dokument má vypracovať podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies