Projekt Eko Alarm naučí školy, ako triediť odpad

NETKY.SK • 24 September 2017, 19:15 • 2 min
Projekt Eko Alarm naučí školy, ako triediť odpad

BRATISLAVA - Materské, základné a stredné školy majú možnosť zapojiť sa do celoslovenského pilotného projektu Eko Alarm, ktorého cieľom je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských školách.

slovakia

left justify in out

Väčšina odpadu zo škôl totiž končí na skládkach komunálneho odpadu nebezpečných pre životné prostredie. Preto je dôležité, aby školy začali systematicky triediť odpad, čo ich chce projekt Eko Alarm naučiť. ,,Veríme, že ak naučíme deti triediť odpad, postupne sa pridajú aj rodičia a tí sa zasa môžu začať zaujímať aj o to, kam vlastne putuje odpad z ich domácnosti,” vysvetľuje Annamarie Velič, vedúca projektu.

Spoločnosť Curaden spojila občianske združenia Živica, Priatelia Zeme, Inštitút cirkulárnej ekonomiky a Nadáciu Ekopolis. Spoločnými silami plánujú prispieť k riešeniu problematiky odpadov na Slovensku, ktoré končia väčšinou na skládkach, kde sa budú rozkladať stovky rokov. ,,V Živici veríme, že skutočná zmena prichádza z vnútra. A preto nás teší, že práve naša organizácia dostala na starosť koordináciu celého projektu. Eko Alarm má ambíciu zmeniť pohľad a prístup ľudí k odpadu na celom Slovensku. Deti a mladí ľudia sa naučia správne triediť odpad a tento dobrý zvyk následne prenesú domov do svojich rodín,” hovorí o projekte Martin Cerovský, koordinátor projektu za Živicu.

Ešte v júni tohto roku začala spoločnosť Curaden so zberom použitých zubných kefiek, z ktorých sa vyrábajú koše na triedený zber odpadu. Koše poputujú počas prvého roku projektu na 200 materských, základných a stredných škôl po celom Slovensku. Okrem samotných košov na triedený zber dostanú školy aj lektorov, materiály a ďalší servis ako aj finančnú podporu na vzdelávacie aktivity v téme odpadov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies