Projekt Dúhový rok prinesie v tomto roku niekoľko podujatí

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 16:37 • 2 min
Projekt Dúhový rok prinesie v tomto roku niekoľko podujatí

BRATISLAVA - Projekt Dúhový rok, ktorého cieľom je zmiernenie homofóbie a spoločenská akceptácia lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) ľudí, prinesie v tomto roku niekoľko podujatí.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom je zviditeľnenie a skvalitnenie prostredia pre život LGBTI ľudí, ako aj podpora ich kultúry, mapovanie histórie na Slovensku a vytvorenie podmienok pre legislatívne zrovnoprávnenie, informuje o tom organizátor projektu divadlo NoMantinels na stránke www.duhovyrok.sk. Projekt už prebieha a bude do konca mája budúceho roku. Podporený bol sumou takmer 75-tisíc eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009 až 2014. Správcom fondu je Nadácia otvorenej spoločnosti - Open society foundation. Partnermi projektu sú Iniciatíva Inakosť a športový klub pre LGBTI ľudí Lotosové kvety.

 

Pre ľudí, ktorí majú záujem sa dozvedieť viac o LGBTI osobách, pripravili organizátori viacero akcií. Aktuálnym je Mesiac LGBTI histórie, ktorý priblíži v Bratislave počas celého mája život týchto ľudí. Toto mesačné podujatie odštartovalo v piatok 2. mája výstavou Dušana Veselovského pod názvom Mladí muži. Jednou z aktivít je tiež výstava o prvom slovenskom homosexuálnom aktivistovi Imrichovi Matyašovi, ktorý sa už počas I. svetovej vojny snažil o dekriminalizáciu homosexuality v Československu. Podľa autorky výstavy Jany Jablonickej Zezulovej bol Matyaš jeden z mála osvetových pracovníkov tzv. hnutia sexuálnych menšín. V októbri na ľudí čaká premiéra hry o Matyašovi, od mája do decembra je v pláne literárna súťaž s názvom Kvírenie, v rámci ktorej budú organizátori vyberať najlepšiu poviedku či báseň na tému homosexuality. Príspevky možno posielať do septembra. Cieľom súťaže je formou literatúry sprostredkovať majorite iné videnie sveta. Ďalším podujatím je medzinárodný volejbalový turnaj LGBTI družstiev v Bratislave pod názvom Lotos Cup, ktorý bude na jeseň. Vlani sa na ňom zúčastnili tímy zo Slovenska, Česka, Talianska, Švajčiarska, Rakúska, Poľska a z Veľkej Británie. 

 

Súčasťou projektu je tiež informačná kampaň, odborné diskusie či historický výskum z dielne Iniciatívy Inakosť. Podľa iniciatívy je veľmi dôležité reflektovať dejiny LGBTI komunity a jej predstaviteľov, ktorí sa angažovali v ich zrovnoprávnení. Projekt organizátori nazvali Dúhový rok preto, lebo pokrýva celoročné aktivity a o tejto problematike by sa malo s verejnosťou hovoriť pravidelne, nielen vtedy, keď sa prijímajú zákony alebo je v pláne pochod Dúhový PRIDE. 

 

Dominantnou v rámci Dúhového roka je kampaň, resp. projekt Mesiac LGBTI histórie, ktorý práve prebieha. "Síce trvá len mesiac, ale výsledky budú využívané po celý rok," píšu organizátori. Jeho program tvoria dve výstavy, diskusie s názvom Predsudky medzi nami, koncerty, literárny večer, tanečná škola, párty, filmové premietanie, športový tréning či stavanie mája na Tyršovom nábreží. Program je dostupný na stránke www.duhovyrok.sk alebo na sociálnej sieti na stránke www.facebook.com/duhovyrok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies