Projekt dostavby JE Mochoviec sa má stať základom centra kompetencií

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:21 • 2 min
Projekt dostavby JE Mochoviec sa má stať základom centra kompetencií

Projekt dostavby JE Mochoviec sa má stať základom centra kompetencií

slovakia

left justify in out

img

Projekt dostavby tretieho a štvrtého bloku Jadrovej elektrárne (JE) v Mochovciach sa má stať základom na vytvorenie centra excelentnosti a odbornosti. Centrum má vzniknúť práve vďaka skúsenostiam a poznatkom získaných pri výstavbe nových blokov elektrárne.
      "Spolu s našimi českými partnermi tu kreujeme centrum skúseností a odbornosti, ktorého poznatky sa budú využívať aj v ďalšom rozvoji jadrovej energetiky v Európe," uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Slovenských elektrární Paolo Ruzzini. Zároveň pripomenul, že dnes na stavenisku tretieho a štvrtého bloku JE Mochovce pracuje okolo 2000 ľudí. "Všetci títo sa plne venujú projektu, ale pri tom rozvíjajú svoje kompetencie, svoje skúsenosti a na základe toho by sme chceli vybudovať akési centrum kompetencií v oblasti jadra, ktoré by potom mohlo byť využívané vo všetkých jadrových projektoch, nie len tu, ale aj v Európe, pretože vieme, že Mochovce tri a štyri sú len jedným z projektov, ktorý sa momentálne buduje," skonštatoval.
      Ruzzini zdôraznil, že v súčasnosti dochádza k rozvoju jadrovej energetiky, kedy mnohé európske krajiny pripravujú projekty na predĺženie životnosti už existujúcich JE, ale aj na výstavbu nových. "V Európe sú dokopy tri, vo Francúzsku je projekt, v ktorom Enel už má účasť. Mnohé krajiny hovoria o nových projektoch, dokonca aj nové krajiny ako je Taliansko, alebo Poľsko rozmýšľajú o výrobe elektriny z jadra. Takže v tomto období jadrovej renesancie veríme, že práve tie kompetencie, ktoré tu rozvíjame v tomto projekte, môžu byť neskôr základom pre nový rozvoj jadrovej energetiky v Európe," myslí si Ruzzini.
      Projekt centra kompetentnosti privítal aj štátny tajomník Ministerstva hospodárstva a výstavby SR Martin Chren. "Veľmi nás teší, že sa pri tomto projekte potvrdilo, že Slovensko má obrovské kapacity veľmi šikovných, veľmi kvalitných a veľmi vzdelaných ľudí, technikov, inžinierov a energetikov, ktorí boli aj do tohto konkrétneho projektu zapojení," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies