Projekt dobrovoľnej vojenskej služby mešká pre legislatívne prekážky

NETKY.SK • 5 Január 2014, 10:11 • 2 min
Projekt dobrovoľnej vojenskej služby mešká pre legislatívne prekážky

BRATISLAVA - Tvrdí to minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

Projekt aktívnych záloh a dobrovoľnej vojenskej služby z dielne ministerstva obrany mešká. Pilotný projekt sa mal spustiť v roku 2013. Odštartovanie celého projektu podľa ministra obrany Martina Glváča sprevádza množstvo legislatívnych prekážok, ktoré sa snaží ministerstvo vyriešiť.

"Je to jeden z projektov, o ktorom som si myslel, že budeme podstatne ďalej. Je tam veľa legislatívnych problémov, dokonca niektoré témy a zmeny zákonov bude možno treba riešiť ústavnou zmenou, ústavnou väčšinou," uviedol v rozhovore pre TASR Glváč. Zároveň potvrdil, že o tejto téme rokoval s opozíciou. "Ja som už so svojimi kolegami zo štandardných politických strán rokoval. V zásade sme si tak formálne podali ruku, že toto nie je otázka politiky alebo vytĺkanie nejakého politického kapitálu, že je to téma, ktorá ich zaujíma a sú ochotní sa zhovárať, keď predložíme jasnú koncepciu," dodal.

Ako informoval, koncepcia aktívnych záloh bola v decembri schválená na kolégiu ministra. "Ten materiál sme už trikrát preberali a vždy sme našli ešte legislatívne problémy, ktoré musíme doriešiť. Som rád, že je teraz na stole, že je chválená. Teraz ju musíme rozpracovať do jednotlivých legislatívnych procesov, legislatívnych zmien," ozrejmil s tým, že projekt aktívnych záloh by sa mohol spustiť v septembri tohto roku.

"Koncepciu máme postavenú tak, že vycvičíme určitú skupinu ľudí a z tejto skupiny budeme čerpať aj pri napĺňaní ozbrojených síl. Zvyšných chceme, aby boli v standby pozícii, aby sme ich vedeli využiť pri určitých krízových situáciách," vysvetlil. Má ísť najmä o domáci krízový manažment. Ministerstvo si od projektu sľubuje, že získa prehľad o vojenských zálohách. "Dnes, keby ste pozreli zoznamy, ktoré majú starostovia, keby prišlo k určitej takejto situácii, zistíte, že koľkí ľudia z týchto zoznamov nebývajú na trvalom bydlisku, neviete, aký majú zdravotný stav, na čo ich môžete použiť, neviete, aké majú vzdelanie. Na toto má slúžiť dobrovoľná vojenská služba," doplnil Glváč.

Šéf rezortu potvrdil, že s viacerými ministrami už rokoval aj o možnosti motivovať ľudí, aby absolvovali dobrovoľnú vojenskú službu. "Tých možností je veľa. Sú z oblasti sociálnych vecí, sú z oblastí, ktoré spadajú pod ministerstvo financií, a to môžu byť daňové úľavy, rôzne bonusy," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona