Projekt Digitálna knižnica SNK vytvorí v Turci 150 pracovných miest

NETKY.SK • 19 Marec 2012, 12:19 • 2 min
Projekt Digitálna knižnica SNK vytvorí v Turci 150 pracovných miest

Projekt Digitálna knižnica SNK vytvorí v Turci 150 pracovných miest - Kultúra Slovenská národná knižnica (SNK) zdigitalizuje do konca roku 2015 v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív 2,8 milióna objektov a približne 250 miliónov strán. Pou

slovakia

left justify in out

img

Slovenská národná knižnica (SNK) zdigitalizuje do konca roku 2015 v rámci projektu Digitálna knižnica a digitálny archív 2,8 milióna objektov a približne 250 miliónov strán. Použije na to 31 rôznych robotických a ručných skenerov, pričom objem digitálneho archívu bude predstavovať asi 17 petabajtov. TASR o tom dnes informoval generálny riaditeľ SNK Dušan Katuščák.
      Generálny riaditeľ SNK podpísal 7. marca 2012 zmluvu s Úradom vlády Slovenskej republiky ako poskytovateľom a SNK v Martine ako prijímateľom finančnej pomoci a realizátorom projektu. „Na jedinečný projekt je pridelených 49,57 milióna eur zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ). Ide o nenávratný finančný príspevok z eurofondov bez spolufinancovania zo strany prijímateľa. Zo štátneho rozpočtu prispieva Slovensko čiastkou v objeme 25 percent. Partnerom SNK je Ministerstvo vnútra SR – Slovenský národný archív v Bratislave,“ skonštatoval Katuščák.
      Projekt sa bude podľa neho realizovať v Martine a na novom detašovanom pracovisku SNK vo Vrútkach do konca roku 2015. „Pridelené prostriedky použijeme na vybudovanie konzervačných kapacít priamo súvisiacich s digitalizáciou (čistenie, sterilizáciu, deacidifikáciu, depozity, logistiku a pod.), na informačnú a komunikačnú technológiu a digitalizáciu, pracovné úložisko dát a na platy nových zamestnancov“, povedal generálny riaditeľ SNK.
      Zdôraznil, že na Slovensku sa vybudujú unikátne kapacity a technológie slúžiace na záchranu ohrozeného písomného dedičstva. „Najmä kyslého papiera, na ktorom je podstatná časť slovenského písomného dedičstva z 19. a  20. storočia a ktorému hrozí degradácia, a tým i nenávratná strata. SNK zároveň významne vstúpi na trh práce v regióne Turiec, keď do roku 2015 vytvorí 150 nových pracovných miest prevažne pre absolventov škôl a mladých ľudí z regiónu. Po roku 2015 bude naďalej v rámci udržateľnosti projektu pracovať na jeho napĺňaní 78 zamestnancov,“ uviedol Katuščák.
      Obsah dokumentov sa v procese digitalizácie prenesie z papiera do počítačovej digitálnej formy a stane sa tak podľa Katuščáka rýchlo dostupným pre všetkých. „Ide o digitalizáciu knižničných a archívnych dokumentov. Z knižničných dokumentov budú zdigitalizované všetky slovacikálne knihy, noviny, vedecké a odborné časopisy, zborníky a ďalšie dôležité časti písomného dedičstva Slovenska. Z archívnych dokumentov sa budú digitalizovať archívne pomôcky a iné dôležité zbierky. Až tridsať percent digitálnych dokumentov bude dostupných na internete. Všetky ostatné digitálne dokumenty budú prístupné v SNK a v digitálnej bádateľni Slovenského národného archívu v Bratislave,“ podotkol generálny riaditeľ SNK.
      Doplnil, že digitálny obsah bude dostupný pre všetkých na Slovensku a v zahraničí na chránených sieťach v súlade s platnými právnymi predpismi. „Úplne dostupné budú voľné a osirotené diela. Diela, ktoré sú chránené copyrightom budú dostupné podľa toho, ako sa vyriešia vzťahy s jednotlivými nositeľmi práv (autormi, vydavateľmi a ďalšími). Digitálny obsah, ktorý vznikne v projekte, bude dostupný na portáli memoria sk/europeana.sk. Podobne ako projekt Europeana bude tento portál jediným národným autoritatívnym prístupovým bodom pre celé písomné dedičstvo Slovenska,“ dodal Katuščák.
      Unikátny projekt je podľa neho výsledkom dlhodobej stratégie a vyše desaťročného úsilia vedenia SNK. „Poznáme svetové trendy a najlepšie riešenia na svete v oblasti digitalizácie a ochrany písomného dedičstva a snažíme sa ich uplatniť i zlepšovať aj na Slovensku. Najdôležitejším zdrojom nových poznatkov pre náš slovenský projekt bol európsky program Europeana, ako aj praktické skúsenosti a riešenia vo Fínsku, Švajčiarsku, Nórsku, Nemecku, Francúzsku, vo Veľkej Británii (Ofxord), Austrálii a USA (Stanford),“ uzatvoril Katuščák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies