Projekt digitalizácie objektov SNK je vo finálnej fáze

NETKY.SK • 22 November 2014, 12:51 • 2 min
Projekt digitalizácie objektov SNK je vo finálnej fáze

MARTIN - Národný projekt Digitálna knižnica a digitálny archív Slovenskej národnej knižnice (SNK) sa posunul do finálnej tretiny. SNK zdigitalizovala k dnešnému dňu viac ako polovicu zo všetkých 2,5 milióna objektov.

slovakia

left justify in out

"Dnes je celkový počet zdigitalizovaných objektov viac ako 1,4 milióna, z toho SNK spracovala 1,16 milióna svojich objektov, zvyšok sú objekty Slovenského národného archívu (SNA). V súčasnosti na projekte pracuje spolu 170 pracovníkov. Aj vzhľadom na 134 novovytvorených pracovných miest je SNK v súčasnosti dôležitým zamestnávateľom v regióne," povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.
      

V októbri tohto roku sa začali aj dve stavebné akcie, ktoré sú súčasťou projektu. Ide o dobudovanie komplexného Digitalizačného a konzervačného centra vo Vrútkach a rekonštrukciu troch poschodí depozitov v sídelnej budove SNK. "Jedným z veľkých prínosov projektu je získanie špičkových digitalizačných, informačných a konzervačných technológií, ktoré umožnia SNK využívať moderne vybavené pracoviská aj po skončení projektu a vytvoriť platformu pre výchovu vlastných špecialistov. V počte zdigitalizovaných objektov sa SNK zaradí k európskej špičke. Už dnes sme inšpiráciou pre viaceré zahraničné knižnice," podčiarkla generálna riaditeľka SNK.
      

Hoci je povinnosťou knižnice sprístupniť minimálne 30 % digitalizovaného obsahu až po skončení projektu, SNK podľa jej hovorkyne Zuzany Stančíkovej, zásobuje čitateľov už teraz vybranými dielami a zaujímavosťami z digitalizácie. "Na webovej stránke projektu www.dikda.eu sa SNK pravidelne prezentuje digitalizovanými perlami. Začala národnými rozprávkami, povesťami, herbármi či kuchárkami. Zároveň ponúka prehľad zásadných diel slovenskej literatúry a vedy od Štúra, Fándlyho, Hurbana, Hviezdoslava, Kukučína, Holubyho, Riznera a mnohých ďalších," ozrejmila.
      

Osobné fondy historických osobností predstavuje SNK cez rukopisy či súkromné listy, diela, ale aj fotografie. Každý týždeň aktualizuje zaujímavé správy zo 100-ročných novín a hľadá témy, ktoré vedia osloviť. "Teší nás, že sa naša práca stretla s pozitívnou odozvou a web projektu zaznamenal doteraz takmer 90.000 návštev, pričom okrem Slovenska je najviac čítaný v USA, Českej republike, Veľkej Británii či Nemecku," uzavrela Krištofová.      

 

SNK ako hlavný partner realizuje najväčší projekt Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), Prioritnej osi 2 Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry v spolupráci so Slovenským národným archívom (SNA). Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku bola podpísaná 7. marca 2012, projekt pracuje s rozpočtom viac ako 40 miliónov eur. Spoločné financovanie je zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR. Knižnica týmto spôsobom sprístupňuje čitateľom zaujímavé, už autorsky nechránené diela. Ukončenie projektu je plánované na 30. septembra 2015. Jeho udržateľnosť je päť rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies