PROJEKT 100 ponúka nového Woodyho Allena aj Svätú trávu Andrzeja Wajdu

NETKY.SK • 14 September 2010, 11:20 • 2 min
PROJEKT 100 ponúka nového Woodyho Allena aj Svätú trávu Andrzeja Wajdu

PROJEKT 100 ponúka nového Woodyho Allena aj Svätú trávu Andrzeja Wajdu

slovakia

left justify in out

img

Tohtoročná putovná prehliadka PROJEKT 100, ktorú organizuje Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) a Slovenský filmový ústav (SFÚ) spolu s Asociáciou českých filmových klubov (AČFK) zavíta do 35 miest na Slovensku, bude sa hrať v 44 kinách z toho desať je Cinemaxov.
"Nechcem vyzdvihovať niektorý titul na úkor iných, prvý raz v histórii sa stalo, že český film bude mať premiéru skôr na Slovensku ako v Česku a podstatné je aj to, že do projektu sú zaradené i dva slovenské krátke filmy," povedal pre TASR Miro Ulman zo SFÚ a informácie ešte doplnil. "Pred českou novinkou Jana Švankmajera Prežiť si svoj život sa bude hrať animovaný muzikál Kataríny Kerekesovej Kamene a pred novinkou Woodyho Allena Užívaj si, ako sa len dá!, bude zas krátky hraný film Juraja Krasnohorského X=X+1." Mladý režisér snímku podľa autorského scenára nakrútil na základe matematických princípov a ukončuje ju originálna pointa. Téma, v kombinácii so špecifickým estetickým spracovaním a s dvadsiatkou známych hercov mladej generácie prináša svieži závan v kontexte súčasnej kinematografie vyprodukovanej na Slovensku.
V najnovšej "allenovke" Užívaj si, ako sa len dá! sa slávny režisér "vracia" k postave neurotického intelektuála. Teraz ide o kvantového fyzika a cynika, ktorý podobne ako všetky postavy Woodyho Allena neverí v Boha, no ani v ľudí, či v čokoľvek čo len trochu pripomína optimizmus. Allen napísal scenár k tomuto filmu už v 70. rokoch, ale do kín sa dostal až o 30 rokov neskôr.
Významnou súčasťou PROJEKTU 100 je zatiaľ posledný film svetoznámeho poľského režiséra Andrzeja Wajdu Svätá tráva. Po výpravnej historickej freske Katyň siahol Wajda po oveľa komornejšom príbehu, ku ktorému použil trojitú inšpiráciu: poviedku Jaroslawa Iwaszkiewicza Puškvorec, príbeh Nečakané volanie Šándora Máraia a Posledné poznámky poľskej herečky Krystyny Jandy, ktorá je kľúčovou postavou snímky. Svätá tráva má distribučnú premiéru najskôr na Slovensku, v Českej republike sa objaví v januári 2011.
"V programe samozrejme nechýbajú ani klasické diela kinematografie ako Hlboký spánok, ako aj filmy ocenené v Cannes Zlatou palmou, napríklad Michaela Hanekeho Biela stuha," dodal Ulman.
Čiernobiely film Hlboký spánok (1946) nakrútil režisér Howard Hawks podľa scenára spisovateľa Williama Faulknera na motívy poviedok Raymonda Chandlera. Na plátne tak po prvýkrát predstavil súkromné očko Philipa Marlowa. Poslednému poctivému mužovi v skazenom meste dal filmovú tvár Humphrey Bogart, ktorý sa tak stal ikonou noirového detektíva.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies