Programové vyhlásenie bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 10:17 • 2 min
Programové vyhlásenie bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva

BRATISLAVA - Na programovom vyhlásení za oblasť školstva bude ministerstvo školstva pracovať spoločne so zástupcami Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a Slovenskej komory učiteľov ako aj so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov. Školskí odborári a komora učiteľov zastupujú zároveň signatárov Deklarácie na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Hlavným východiskom programového vyhlásenia vlády bude Správa o stave školstva z roku 2013 a deklarácia odborového zväzu a partnerských reprezentácií zo 17. februára. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová po prvom rokovaní so zástupcami odborov, komory učiteľov a Iniciatívy slovenských učiteľov.


Zástupcovia ministerstva pripravia nultý variant dokumentu do nedele 3. apríla večera, keďže už budúcu stredu 6. apríla majú finálnu verziu predložiť premiérovi Robertovi Ficovi. V pondelok 4. apríla sa na ministerstve uskutočnia dva okrúhle stoly. Jeden bude k regionálnemu školstvu, druhý k vysokému školstvu. Počas okrúhlych stolov dokument plánujú prediskutovať so všetkými podpísanými subjektmi a zapracujú doň prípadné zmeny. "Snaha je na všetkých stranách - na strane ministerstva, aj signatárov deklarácie. Teraz máme šancu niečo zmeniť a urobiť pre školstvo niečo dobré. Nesmieme ju premrhať, ale ukázať, že školstvo vie byť jednotné," uviedol nový minister školstva Peter Plavčan.


Deklarácia na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku sa týka vysokých škôl, ale aj regionálneho školstva. Odbory a partnerské organizácie pôsobiace v školstve ju podpísali 17. februára. Ako povedal predseda odborového zväzu Pavel Ondek, deklarácia je výsledkom celospoločenskej zhody na systémových riešeniach najzávažnejších problémov slovenského školstva. Odbory a partnerské organizácie žiadajú v deklarácii napríklad to, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca nastávajúceho volebného obdobia najmenej šesť percent. Vo štvorročnom volebnom období by sa tak malo financovanie školstva zvyšovať najmenej o 0,5 percenta z HDP oproti predchádzajúcemu roku. Signatári deklarácie tiež žiadajú, aby sa platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve zvýšili od 1. januára 2017 o 25 percent a každý ďalší rok o 10 percent.

 

Deklarácia sa týka aj platu nepedagogických zamestnancov. Organizácie žiadajú, aby sa ich tarifný plat začínal na úrovni minimálnej mzdy, od ktorej by sa mali odvíjať platové triedy a platové stupne. Pri regionálnom školstve žiadajú tiež signatári deklarácie previesť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. Financovanie verejných vysokých škôl z verejných zdrojov by sa malo podľa signatárov deklarácie zvýšiť každoročne o 60 miliónov eur. Každoročne žiadajú tiež zvyšovať platy tak, aby plat začínajúceho vysokoškolského učiteľa na pozícii odborného asistenta dosiahol najmenej úroveň 1,7-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Ohodnotenie nepedagogických zamestnancov vysokých škôl by malo byť podľa signatárov deklarácie rovnako primerané a tarifný plat v prvej platovej triede a prvom platovom stupni by sa mal začínať na minimálnej mzde.


Správa o stave školstva a systémových krokoch na jeho rozvoj je dlho diskutovanou témou. NR SR zaviazala vládu predložiť ju do konca marca 2013. Správu, ktorá mala dať školstvu víziu a koncepciu, však vláda nikdy neschválila. Dokument pritom zaväzoval vládu, aby zvyšovala investície do školstva. Bývalý minister školstva Dušan Čaplovič sa v správe zaviazal, že každoročne, a to v roku 2014, 2015 a 2016 pôjde do školstva o 130 miliónov eur viac. Ako informoval súčasný prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman ešte koncom roka 2014, k správe sa uskutočnila aj verejná diskusia, ktorá sa skončila 30. júna 2013. Po zapracovaní pripomienok verejnosti predložilo ministerstvo školstva správu vláde na medzirezortné pripomienkovanie 23. septembra 2013. Správa sa však odvtedy nedostala na rokovanie vlády. K finančným záväzkom v správe mal výhrady rezort financií. Ministerstvo financií vznieslo k správe zásadnú pripomienku, v ktorej rezort nesúhlasil s úlohou pre ministra financií v rokoch 2014 až 2016 zvýšiť objem prostriedkov do školstva každý rok o 130 miliónov. V marci 2014 minister Čaplovič vyhlásil, že správu nechcel predkladať na stôl vláde pred prezidentskými voľbami. Následne Čaplovič v júli podal demisiu a po ňom nastupujúci minister Peter Pellegrini povedal, že sa nemôže fixovať na sľub jeho predchodcu v správe, že učitelia v základných a stredných školách by mali v roku 2016 zarábať 1,2-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. Dnes už tiež bývalý minister školstva Juraj Draxler plánoval ako alternatívu za Správu o stave školstva koncepčné dokumenty, ktoré na rozdiel od Správy o stave školstva nebudú mať podobu jedného veľkého dokumentu, ale to budú tematicky orientované dokumenty z dielne Inštitútu vzdelávacej politiky. Inštitút zatiaľ predstavil dokumenty ku kontinuálnemu vzdelávaniu a učebnicovej politike.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies