Program Plesu v opere chce prekvapiť nevšednými kombináciami

NETKY.SK • 13 December 2012, 08:16 • 2 min
Program Plesu v opere chce prekvapiť nevšednými kombináciami

Program Plesu v opere chce prekvapiť nevšednými kombináciami - Kultúra Husľový virtuóz Vladimír Jablokov i svetoznámy Viedenský štátny balet, ktorého sólistami sú aj Slováci Nina Poláková a Roman Lazík, budú súčasťou úvodného ceremoniálu 13. plesu v opere

slovakia

left justify in out

img

Husľový virtuóz Vladimír Jablokov i svetoznámy Viedenský štátny balet, ktorého sólistami sú aj Slováci Nina Poláková a Roman Lazík, budú súčasťou úvodného ceremoniálu 13. plesu v opere. Jeho hosťami bude 12. januára v historickej budove Slovenského národného divadla 300 párov osobností spoločenského života.
      V programe plesu, ktorý sa bude niesť v znamení spojenia klasického aj moderného hudobného žánru, ďalej odznejú operné árie v podaní Pavla Bršlíka. Kariéra tohto tenoristu svetového formátu sa naplno rozbehla v momente, keď ho nemecký magazín Opernwelt vyhlásil za víťaza v kategórii Operný objav roka. Odvtedy sa vypracoval medzi absolútnu špičku a dnes spolupracuje s osobnosťami ako Anna Netrebko, Erwin Schrott či dirigenti Gustavo Dudamel alebo Simon Rattle. Hostia plesu si v podaní Pavla Bršlíka vypočujú dve z najslávnejších operných árií Granada a O sole mio. Klasické umenie na plese predstaví aj jeho moderátorka, operná hviezda Adriana Kučerová.
      "Program je holdom opere. V roku 2013 totiž uplynie 160 rokov od chvíle, keď Giuseppe Verdi uviedol svoju svetoznámu operu La Traviata. Práve z nej odznie obľúbená ária Libiano, ktorou symbolicky oslávime toto okrúhle výročie," uviedol Matej Drlička, dramaturg hudobnej časti programu Plesu v opere.
      Jeho 13. ročník otvoria oficiálnym otváracím valčíkom profesionálni tanečníci z Interklubu Madit. O tanečný vrchol programu sa postarajú baletní umelci z Viedenského štátneho baletu pod vedením Manuela Legrisa. Vo vystúpení s názvom Before Nightfall hostia plesu uvidia držiteľku ocenení Kvet baletu a Ceny Baletného klubu Viedenskej štátnej a ľudovej opery Ninu Polákovú a Romana Lazíka. Ten vyštudoval balet na štátnom Konzervatóriu v Bratislave a pôsobil ako prvý sólista v SND. Následne tancoval v baletných súboroch v Izraeli, Juhoafrickej republike a v Bavorskom štátnom balete. Od roku 2007 je sólistom Viedenskej štátnej opery. Roman Lazík je držiteľom prestížnych ocenení na Slovensku, v Európe aj USA. "Tanec nepozná hranice a som veľmi hrdý na to, že slovenskí tanečníci žnú svetové úspechy," povedal Ján Ďurovčík, režisér programu 13. plesu v opere.
      Jeho súčasťou bude so svojím zamatovým altom aj Svetlana Rymarenko, členka vokálnej skupiny Fragile. Speváčka, ktorá niekoľko rokov pôsobila vo funkovej kapele Funkdamental, sa na plese predstaví spolu s Cigánskymi diablami a Oskarom Rózsom. V programe ďalej vystúpia Boom Band orchester, speváci Helena Vondráčková, Vašo Patejdl, Beáta Dubasová a skupina Desmod.
      Ples v opere sa opäť ponesie v znamení pomoci. Výťažok z dobrovoľného vstupného, ktorého minimálna výška je 500 eur pre jeden pár, poputuje Nadácii Detského kardiocentra. "Bude venovaný na technické vybavenie operačných sál v novom pavilóne Detského kardiocentra. Ten by mal vyrásť do dvoch rokov pri Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave," TASR informovala Anrea Devánová zo spoločnosti Relations Consulting.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies