Program Lúčnica - môj život je poctou jubilantovi Štefanovi Nosáľovi

NETKY.SK • 19 Január 2012, 08:09 • 2 min
Program Lúčnica - môj život je poctou jubilantovi Štefanovi Nosáľovi

Program Lúčnica - môj život je poctou jubilantovi Štefanovi Nosáľovi

slovakia

left justify in out

img

Pod názvom Lúčnica – môj život uviedol dnes večer tento aj vo svete známy slovenský súbor vo veľkej sále bratislavského Istropolisu program, venovaný 85. narodeninám umeleckého šéfa a choreografa Štefana Nosáľa.
      V réžii Jána Ďurovčíka, žiaka profesora Nosáľa, sa predstavili tanečný súbor a jeho sólisti, spevácka skupina a orchester Lúčnice. Jednotlivé čísla programu, ktorými boli tance a spevy Započinka, Po valasky od zeme, Rozkazovačky, Horehronci, Hrnčiari, Širákový, Vandrovali hudci, Sviatok na Zemplíne či Na detvianskych lazoch odmenili diváci spontánnym potleskom a záverečným standing ovation, keď sa prišiel poďakovať vďačnému publiku aj jubilant Štefan Nosáľ.
      Program bol doplnený videodokrútkami s výpoveďou jubilanta aj gratulantov Emílie Vášáryovej, Kamila Peteraja, Joža Ráža, Jána Ďurovčíka či súčasného riaditeľa Lúčnice Mariána Turnera. Lúčnica uvedie tento program aj v dňoch 19. až 21. januára. 
      "Lúčnica je môj život, prežil som vyše 60 rokov s týmto kolektívom a mám radosť, že tie naše krásne tradície v takejto javiskovej podobe – myslím si že dobrej – dojímajú ľudí nielen u nás doma, ale aj vo svete. Dajako sme poslúžili tomuto národu. Je to krásne, keď vo svete vstávajú a tlieskajú. To je veľká odmena, vo svete robíme dobré meno," uviedol pre TASR jubilant.     
      Na otázku TASR, čo by bola Lúčnica bez profesora Nosáľa, riaditeľ Marián Turner odpovedal: "Myslím si, že by nebola. Profesor Nosáľ dal tú pečať, aj v 85. rokoch stále robí s takýmto elánom a  nadšením. Okrem nekompromisnej profesionality, ktorú v sebe má, je to aj obrovská úcta k tradícii, ku kultúre, k tomu, čo robí, čo neskonale ľúbi. A bez tej lásky by to nemohlo existovať. Lúčnica je synonymum profesor Nosáľ a naopak. Bez toho by sa to nedalo robiť."  
      „Pán Nosáľ je pre nás ako druhý otec, pretože každý z nás tanečníkov sme viac v Lúčnici ako doma. Aj sa tak správa, váži si nás, drží si od nás odstup, drží disciplínu," dodal sólista tanečnej zložky Michal Dudáš. 
      Profesor Ing. Štefan Nosáľ sa narodil 20. januára 1927 v Hriňovej, okres Zvolen. V rokoch 1947-1953 študoval na Fakulte inžinierskeho staviteľstva Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave. Vzťah k ľudovému umeniu získal v rodnom kraji, od roku 1949 pôsobil ako tanečník, postupne umelecký vedúci tanca a choreograf skupiny Odzemkári, neskoršej zložky Lúčnice, kde sa v roku 1951 stal umeleckým vedúcim a choreografom súboru. Vyštudoval aj choreografiu na Vysokej škole múzických umení, v rokoch 1972-1992 bol vedúcim katedry tanečnej tvorby na Hudobnej fakulte VŠMU v Bratislave. Získal hodnosť docenta a v roku 1980 ho vymenovali za profesora pre odbor choreografie. 
      Na poste choreografa a umeleckého vedúceho ovplyvnil umelecké smerovanie Lúčnice, vytvoril svojský štýl javiskovej štylizácie ľudových tancov. Pre Lúčnicu vytvoril viac ako 100 tanečných kompozícií i mnohé samostatné celovečerné tematicky komponované programy. Vo februári 1997 mu prezident SR udelil za celoživotné dielo štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. V roku 2002 získal Krištáľové krídlo v kategórii hudba a tanec. V januári 2007 mu prezident SR udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies