Program EÚ Záruka pre mladých ľudí dosiahol len malý pokrok

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 14:03 • 2 min
Program EÚ Záruka pre mladých ľudí dosiahol len malý pokrok

BRUSEL - Program EÚ Záruka pre mladých ľudí, ktorý má za cieľ pomôcť mladým ľuďom vo veku do 25 rokov bez práce, školenia alebo vzdelávania, dosiahol zatiaľ len obmedzený pokrok a jeho výsledky nedosahujú pôvodné očakávania. Uvádza sa v dnes zverejnenej správe Európskeho dvora audítorov (EDA).

slovakia

left justify in out

Systém záruky pre mladých ľudí má za cieľ zabezpečiť hladký prechod zo školy do práce, podporovať integráciu na trh práce a zabezpečiť, aby sa na žiadneho mladého človeka nezabudlo. V rámci tohto systému by všetci mladí ľudia do 25 rokov mali dostať ponuku zamestnania, ďalšieho vzdelávania, učňovskej prípravy alebo stáže do štyroch mesiacov od ukončenia školskej dochádzky, alebo odo dňa, kedy sa stali nezamestnanými.

 

Okrem toho Európska rada prijala Iniciatívu pre zamestnanosť mládeže s rozpočtom 6,4 miliardy eur, ktorá má podporiť najviac znevýhodnené regióny. Audítori EÚ v tejto súvislosti navštívili Írsko, Španielsko, Francúzsko, Chorvátsko, Taliansko, Portugalsko a Slovensko. Tieto členské štáty urobili určitý pokrok pri zavádzaní programu Záruka pre mladých ľudí a dosiahli aj určité výsledky. Avšak ani jedna z uvedených krajín nezabezpečila možnosť využitia ponúk už do štyroch mesiacov pre mladých bez zamestnania, vzdelávania či odbornej prípravy.

 

"Vyše štyri milióny osôb mladších ako 25 rokov bolo bez práce v celej EÚ v polovici roka 2016," upozornila Iliana Ivanovová, členka EDA zodpovedná za túto správu. "Politici by mali zabezpečiť, aby programy, ktoré majú pomáhať mladým ľuďom, nezvyšovali očakávania, ktoré nemôžu byť splnené," uviedla.

 

Jedným z dôležitých faktorov tohto stavu je podľa audítorov skutočnosť, že nie je možné osloviť všetkých mladých ľudí z tejto kategórie len s využitím dostupných zdrojov z rozpočtu EÚ. Vlády národných štátov zlyhali v oblasti vlastnej stratégie s jasnými míľnikmi a cieľmi, ako osloviť všetkých tých, ktorí potrebujú ponuky zamestnania, vzdelávania alebo odbornej prípravy. Národné štáty nevyhodnotili celkové náklady a finančné prostriedky s tým spojené a nepomohla ani zlá kvalita dostupných údajov.

 

Audítori rovnako upozornili, že pri Iniciatíve pre zamestnanosť mládeže sa nepodarilo správne posúdiť jej cieľovú skupinu a že existuje riziko, že financie EÚ nahradia vnútroštátne financovanie namiesto toho, aby zdroje EÚ boli ďalšou pridanou hodnotou. Celkovo bol podľa EDA v navštívených členských štátoch dosiahnutý len obmedzený pokrok pri Iniciatíve pre zamestnanosť mládeže.

 

Európski audítori vyzvali Európsku komisiu a členské štáty Únie, aby nastavili realistické a dosiahnuteľné ciele v tejto oblasti, aby ešte prijatím oboch programov posúdili medzery na pracovnom trhu a aby zlepšili svoje systémy na monitorovanie situácie a podávanie správ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona