Program Ein Kessel Buntes oslavuje, prvýkrát sa vysielal pred 40 rokmi

NETKY.SK • 23 Január 2012, 08:32 • 2 min
Program Ein Kessel Buntes oslavuje, prvýkrát sa vysielal pred 40 rokmi

Program Ein Kessel Buntes oslavuje, prvýkrát sa vysielal pred 40 rokmi - Kultúra Na televíznych obrazovkách sa pred 40 rokmi prvýkrát objavil kotlík pestrej zábavy , čiže východonemecký estrádny program Ein Kessel Buntes. Ten sa stal aj politickým program

slovakia

left justify in out

img

Na televíznych obrazovkách sa pred 40 rokmi prvýkrát objavil "kotlík pestrej zábavy", čiže východonemecký estrádny program Ein Kessel Buntes. Ten sa stal aj politickým programom vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a mal zaručiť, aby sa občania doma nepozerali na programy "toho druhého", západného Nemecka. Informoval český spravodajský portál iDNES.cz.
      Veľkolepá scéna vo veľkom muzikálovom divadle Friedrichstadt-Palast v centre vtedajšieho východného Berlína sa opakovala každé dva mesiace. Obrovský orchester hral tanečnú hudbu amerického typu, na ktorú tancovali veľmi atraktívne baletky.
      Program, ktorý oslávil 40. narodeniny uplynulý víkend, si čoskoro získal priaznivcov aj za hranicami Východného Nemecka. Diváci vo vtedajšom socialistickom tábore v Československu, Poľsku a Maďarsku sa tešili na sobotňajšie zábavné večery plné kúziel, tanca, spevu a straníckej disciplíny, napísal portál iDNES.cz. Od roku 1974 začal v programe vystupovať tiež americký spevák Dean Reed a české hviezdy ako Karel Gott alebo Helena Vondráčková. V programe však výnimočne vystúpili aj skutočné hviezdy svetovej pop music, napríklad švédska skupina ABBA.
      Vtedajší nemeckí komunisti vyčlenili na televízny program nemalé financie, uviedol iDNES.cz. Projekt "musel vyjadrovať modernosť a hospodársku silu NDR". 
      So zjednotením Nemecka prišiel i koniec programu Ein Kessel Buntes. A hoci sa západonemecká televízia ARD pokúsila v rokoch 1991-1992 opäť "pod kotlíkom zakúriť" a vzkriesiť ho, už nikdy nedosiahol takú popularitu, ako za čias NDR.

Zdroj: TASR/iDnes.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies