Program COSME umožní malým a stredným podnikom v EÚ prístup k 25 miliardám eur

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 14:34 • 2 min
Program COSME umožní malým a stredným podnikom v EÚ prístup k 25 miliardám eur

BRUSEL - Malé a stredné podniky (MSP) v Európe budú mať čoskoro prístup až k 25 miliardám eur dodatočného financovania, a to vďaka dohode podpísanej dnes medzi Európskou komisiou (EK) a Európskym investičným fondom (EIF).

slovakia

left justify in out

Slávnostné podpísanie dohody sa uskutočnilo na pozvanie novovymenovaného eurokomisára pre priemysel a podnikanie Ferdinanda Nelliho Ferociho.
     

Vďaka sume 2,3 miliardy eur vyčlenených na financovanie Programu pre konkurencieschopnosť podnikov a MSP (COSME) počas nasledujúcich siedmich rokov bude možné mobilizovať až 25 miliárd eur pomocou pákového efektu prostredníctvom finančných sprostredkovateľov.
     

Dnes uzavretá dohoda vytvára predpoklady pre kapitálové a dlhové nástroje financovania MSP v rámci programu COSME, čo by sa malo spustiť do konca roku 2014. Európsky investičný fond uverejní na základe podpísanej dohody otvorenú výzvu na vyjadrenie záujmu, kde sa budú môcť prihlásiť oprávnené finančné inštitúcie (banky, záručné inštitúcie, fondy, atď.). EIF na základe hĺbkovej analýzy vyberie finančných sprostredkovateľov, ktorí potom môžu sprístupniť nové financovanie európskym malým a stredným podnikom vo všetkých sektoroch.
     

„Program COSME čoskoro európskym malým a stredným podnikom umožní prístup k dodatočnému financovaniu v objeme 25 miliárd eur, a to vo forme záruk za úvery, ako aj vo forme kapitálu," uviedol komisár Nelli Feroci. Podľa neho je podpísanie tejto dohody dôkazom, že EK odhodlane pomáha MSP v ich rozvoji, pretože tieto podniky sú hlavnou oporou hospodárstva EÚ. Komisár spresnil, že na malé a stredné podniky pripadá 85 % všetkých nových pracovných miest v EÚ.
     

Program COSME bude fungovať tak, že sa z neho budú financovať záruky pre banky, aby boli schopné poskytnúť viac úverov a pôžičiek kapitálu pre malé a stredné podniky. V dôsledku pákového efektu bude znamenať, že každé 1 euro z programu COSME na záruky môže priniesť na financovanie MSP z ďalších zdrojov sumu až do výšky 30 eur. 
     

Očakáva sa, že úvery kryté zárukami financovanými z programu COSME dostane až 330.000 MSP, pričom celková výška zdrojov na účely pôžičiek môže dosiahnuť až 21 miliárd eur. Na základe skúseností získaných pri predošlom Programe pre konkurencieschopnosť a inovácie, sa očakáva, že 90 % príjemcov budú podniky s 10 a menej zamestnancami, pričom priemerný zaručený úver bude dosahovať výšku približne 65.000 eur. Práve tento druh MSP má v súčasnosti najväčšie ťažkosti so získaním úveru.
     

Program COSME je programom EÚ, ktorý sa realizuje v období rokov 2014 až 2020, a to s plánovaným rozpočtom vo výške 2,3 miliardy eur, čo môže na základe pákového efektu mobilizovať až sumu 25 miliárd EUR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona