Program Bratislavský kraj má pozastavených 11,4 mil. eur z Eurofondov

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 10:55 • 2 min
Program Bratislavský kraj má pozastavených 11,4 mil. eur z Eurofondov

BRATISLAVA - Európska komisia pre pozastavenie platieb z dôvodu zistenia auditov v Operačnom programe Bratislavský kraj (OPBK) doteraz neuhradila na projekty 11,4 mil. eur a v Programe cezhraničnej spolupráce SR - ČR 12,7 mil. eur. Pre agentúru SITA to potvrdilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako riadiaci orgán pre spomínané programy na roky 2007 až 2013.

slovakia

left justify in out

Platby v programe Bratislavský kraj 2007 - 2013 pozastavil Brusel v marci tohto roka pre zistenia z auditov počas rokov 2014 a 2015. Identifikované nedostatky sa týkali predovšetkým oblasti verejného obstarávania. Štát už peniaze priebežne vyplatil prijímateľom na jednotlivé projekty. Ak by ich Európska komisia nepreplatila, príslušné ministerstvo by ich malo od prijímateľov pomoci vymáhať späť.

 

Program Bratislavský kraj aktuálne vyčerpal zo zdrojov EÚ 99,3 % z celkovej sumy 95,21 mil. eur. "Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka komunikuje s Európskou komisiou jednotlivé zistenia a náležité nápravné opatrenia. Nakoľko sa zistenia týkali predovšetkým oblasti verejného obstarávania, ministerstvo prijalo opatrenia na efektívnejšiu kontrolu tohto procesu a predchádzanie vzniku chýb v budúcnosti," informoval rezortný hovorca Vladimír Machalík. Operačný program je podľa neho už v súčasnosti predmetom ukončovania a v rámci neho nebudú vyhlasované žiadne výzvy, resp. prijímané žiadne projekty.

 

V Programe cezhraničnej spolupráce SR - ČR 2007 - 2013 je preplácanie priebežných platieb pozastavené už od septembra minulého roka. Dôvodom boli tiež zistenia z auditov. Nedostatky boli identifikované najmä v oblasti verejného obstarávania a oprávnenosti výdavkov. Program má z európskych peňazí aktuálne vyčerpaných 92,06 % z celkovej sumy 92,74 mil. eur.
"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vypracovalo akčný plán, v rámci ktorého prijalo opatrenia na zlepšenie implementácie programu a odstránenie identifikovaných nedostatkov v procesoch," priblížil Machalík. "Prijaté opatrenia sú zamerané najmä na vytvorenie novej metodiky interných postupov pre výkon prvostupňovej kontroly, zvýšenie adresnosti kontrolných nástrojov, metodickej podpory prijímateľov, zintenzívnenie spolupráce so subjektmi v oblasti verejného obstarávania a ďalšie," dodal hovorca s tým, že v súčasnosti pokračujú rokovania s Európskou komisiou.

 

V programovom období eurofondov na roky 2007 až 2013 je pozastavené preplácanie platieb z Európskej komisie v piatich operačných programoch. Okrem programov Bratislavský kraj a cezhraničnej spolupráce SR - ČR sa to týka aj programov Informatizácia spoločnosti, Zdravotníctvo a Výskum a vývoj.

 

Čerpanie zdrojov EÚ v štrnástich programoch obdobia 2007 - 2013 dosiahlo k 30. júnu 11,257 mld. eur, čiže 96,89 % z celkového záväzku takmer 11,618 mld. eur. Oprávnené obdobie pre realizáciu výdavkov uvedeného programového obdobia sa skončilo k 31. decembru 2015 a v tomto roku pokračuje proces spracovávania týchto výdavkov na národnej úrovni, ako aj voči Európskej komisii.

 

Pre vyčerpanie zostávajúcej alokácie uplynulého programového obdobia bolo podľa stavu koncom júna potrebné na ministerstvo financií predložiť oprávnené výdavky v minimálnej sume 362,25 mil. eur. Finálna úroveň čerpania bude známa po uzatvorení programového obdobia 2007 - 2013 na základe záverečnej dokumentácie, ktorá bude predložená Európskej komisii v marci 2017.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies