Program 60 rokov krásy súboru Lúčnica vychádza na DVD

NETKY.SK • 22 Október 2010, 07:23 • 2 min
Program 60 rokov krásy súboru Lúčnica vychádza na DVD

Program 60 rokov krásy súboru Lúčnica vychádza na DVD

slovakia

left justify in out

imgZáznam galaprogramu "60 rokov krásy" súboru Lúčnica, venovaný 60. výročiu založenia nášho úspešného folklórneho telesa vychádza na DVD. Dnes predpoludním ho prezentovali na domovskej pôde súboru, jeho krstným otcom sa stal herec Ladislav Chudík.
Na úvod DVD je zaradený retrospektívny film, mapujúci úspech Lúčnice v rokoch 1948 až 2008. Program samotný ponúka 15 slovenských folklórnych tancov. Súčasťou DVD sú aj bonusy, medzi nimi sú vyznania osobností tomuto súboru od Ladislava Chudíka, Edity Gruberovej, Karla Gotta, Joža Ráža a básnika Milana Rúfusa. Súčasťou bonusov je i dokumentárny film zo zákulisia Lúčnice. Na prebale DVD je uvedená aj báseň Milana Rúfusa Spomienky z Lúčnice. Bonusy a dokrútky sú uvádzané s anglickými titulkami.
Galaprogram mal slávnostnú premiéru 23. novembra 2008 za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Choreografie sú dielom Štefana Nosáľa, Jána Blahu a Vladimíra Urbana, autormi hudobnej časti sú Svetozár Stračina, Tibor Andrašovan, Peter Jantoščiak, Martin Čorej a Peter Parničan. Scénu navrhli Ján Ťapák a Marek Holý, kostýmy Šarlota Kišová a Dagmar Roháčová. Režisérom celého programu bol Ján Ďurovčík.
Svoje prvé vystúpenie, ešte ako Národopisná skupina Živeny, absolvovali na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v Prahe v roku 1948. Názov súboru Lúčnica mu dala v roku 1949 jedna z jeho spoluzakladateliek Ľuba Baková. Stal sa fenoménom, ktorý pôsobí ako kultúrny veľvyslanec našej krajiny. V jeho radoch sa vystriedalo vyše 2000 členov, mnohí z nich sú osobnosťami, ktoré dosiahli celosvetové uznanie. Jednou z nich je operná diva Edita Gruberová, ktorá bola členkou speváckeho zboru.
"Je to mimoriadna príležitosť, že 60. výročie, ktoré sme oslávili v roku 2008, bolo zaznamenané na jednom z vystúpení v bratislavskom Istropolise, mali sme možnosť z tohto vystúpenia urobiť záznam v spolupráci so Slovenskou televíziou, ktorý práve dnes vychádza. Krstným otcom tohto DVD je mimoriadny človek, ktorý znamená veľmi veľa pre slovenskú národnú kultúru, majster Ladislav Chudík, vynikajúci herec, ale aj jeden z tých ľudí, ktorí prispeli k nášmu programu. V dokumentárnom filme sú výpovede osobností, jeden z nich je práve aj majster Chudík, nahral nám krásnu výpoveď, vyznanie od srdca a blahoželanie Lúčnici k tomuto významnému jubileu," povedal pre TASR riaditeľ umeleckého súboru Marián Turner.
V uplynulých dvoch rokoch sa Lúčnica predstavila v Taliansku i v Egypte. V tomto roku uviedli už viac ako dve desiatky domácich vystúpení s novým programom Mladosť a krása. S týmto už budúci týždeň 26. októbra odlieta Lúčnica s orchestrom na turné do Austrálie. Je to už tretie turné tohto súboru u "protinožcov", začína 29. októbra v Melbourne, ďalšími mestami vystúpení budú Canberra, Sydney, Perth a Adelaide.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies