Prognózu rastu dopytu po rope OPEC nezmenil

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 10:53 • 2 min
Prognózu rastu dopytu po rope OPEC nezmenil

BRATISLAVA - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva, že globálny dopyt po rope v tomto roku posilní o približne 1,2 mil. barelov denne na úroveň v priemere 94,2 mil. barelov denne.

slovakia

left justify in out

Kartel to uviedol v pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v utorok na svojej internetovej stránke. Prognózu rastu dopytu po rope tak OPEC v porovnaní s júnovou predikciou nezmenil. Rovnaký rast dopytu po rope čiže o 1,2 mil. barelov denne organizácia predpokladá aj v budúcom roku.


Ponuka ropy zo strany krajín, ktoré nie sú členmi OPEC-u podľa odhadov kartelu v tomto roku klesne o 900 tis. barelov denne na úroveň v priemere 56 mil. barelov denne. Dôvodom je predovšetkým nižšia ťažba v Kanade v dôsledku lesných požiarov, ale produkcia podľa kartelu klesne aj v USA. V budúcom roku sa ponuka ropy zo strany producentov čierneho zlata mimo OPEC-u podľa tejto prognózy zmenší o 100 tis. barelov denne. Kartel predpovedá, že v roku 2017 vzrastie ťažba v Brazílii a Kanade, ale klesne v Mexiku, USA a Nórsku.


V júni OPEC zvýšil produkciu ropy o 264 tis. barelov denne a v priemere ťažil 32,86 mil. barelov denne. Ceny ropy z produkcie kartelu v júni v priemere posilnili o 2,63 USD na 45,84 USD za barel. Kartel predpokladá, že dopyt po jeho rope bude v budúcom roku na úrovni 33 mil. barelov denne.

(1 EUR = 1,1067 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies