Profil nového stáleho predsedu Európskej rady Donalda Tuska

NETKY.SK • 31 August 2014, 10:06 • 2 min
Profil nového stáleho predsedu Európskej rady Donalda Tuska

BRATISLAVA - Účastníci sobotňajšieho mimoriadneho zasadnutia Európskej rady zvolili za jej nového stáleho predsedu Poliaka Donalda Tuska. Agentúra SITA v tejto súvislosti prináša jeho profil:

slovakia

left justify in out

Donald Franciszek Tusk má 57 rokov a narodil sa v severopoľskom prístavnom meste Gdansk, rodisku protikomunistického hnutia Solidarita. Začiatkom 80. rokov úspešne ukončil štúdiá na Gdanskej univerzite v odbore história. Ešte počas svojich študentských čias sa stal členom Solidarity vedenej neskorším poľským prezidentom a laureátom Nobelovej ceny mieru Lechom Walesom. Do pádu komunizmu sa aktívne zapájal do disidentských akcií a pôsobil ako novinár, pre svoje aktivity sa však nemohol zamestnať v štátnej sfére. Po páde komunizmu sformoval liberálnu stranu a v roku 1991 sa stal poslancom poľského parlamentu, no v predčasných voľbách o dva roky neskôr jeho strana prepadla. Tusk si to vynahradil v roku 1997, keď sa po voľbách stal členom hornej komory parlamentu a následne jej podpredsedom.

 

V roku 2001 spoluzaložil Občiansku platformu (PO) a jeho strana sa stala najsilnejšou opozičnou silou v dolnej komore, ktorej sa stal podpredsedom. O dva roky neskôr sa Tusk dostal do čela PO a v roku 2005 ho strana vybrala za kandidáta na post prezidenta. V druhom kole hlasovania ho však porazil Lech Kaczynski, ktorý neskôr tragicky prišiel o život. Po voľbách v tom istom roku sa k moci dostalo aj Lechovo dvojča Jaroslaw, ktorého Právo a Spravodlivosť (PiS) porazilo Tuskovu Občiansku platformu. Kaczynského nestabilná vláda však po dvoch rokoch padla a voľby v roku 2007 jasne vyhrala PO. Tusk sa tak stal prvýkrát poľským premiérom. Svoju líderskú pozíciu na poľskej politickej scéne potvrdila Tuskova strana aj vo voľbách v roku 2011.

 

Tusk počas svojho pôsobenia na čele krajiny zlepšil vzťahy s Ruskom a Nemeckom, ktoré naštrbil jeho predchodca, konzervatívec Kaczynski. Jeho prvé funkčné obdobie však bolo poznačené hádkami s jeho bratom Lechom, s ktorým sa nevedeli dohodnúť napríklad ani na tom, kto bude chodiť na summity lídrov EÚ. Napätie vystupňoval ratifikačný proces Lisabonskej zmluvy, ktorú Kaczynski nakoniec pod nátlakom podpísal ako predposledný prezident v EÚ. Jeho druhá vláda dvakrát za tri roky fungovania požiadala parlament o dôveru a získala ju. Tusk však funkcie zbavil viacerých vplyvných ministrov. Jeho kabinet prekonal aj júnový škandál so zverejnenými odpočúvaniami, v ktorých sa hovorilo o citlivých témach. Jeho vláda však stále otáľa s prijatím eura a v tejto súvislosti sa objavilo už viacero termínov a spôsobov prijatia spoločnej európskej meny.

 

Donald Tusk, zástanca voľného trhu, liberálnych hodnôt a silnej euroatlantickej integrácie, je ženatý a má dve deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies