Profil biskupa Pavla Petra Gojdiča sa stal námetom pre dokumentárny film

NETKY.SK • 3 November 2016, 16:03 • 2 min
Profil biskupa Pavla Petra Gojdiča sa stal námetom pre dokumentárny film

PREŠOV – Gréckokatolícka cirkev na Slovensku uvedie dnes v premiére dokumentárny film GOJDIČ Láska nadovšetko, ktorý si bude môcť verejnosť pozrieť v PKO v sále Čierneho orla so začiatkom o 17.00 h v Prešove. Hodinový film zachytáva životný príbeh gréckokatolíckeho biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča, ktorý bol 4. novembra pred 15 rokmi blahoslavený a stal sa tak prvým novodobým svätcom na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, výber priestorov na uvedenie nového filmu o Gojdičovi nebol náhodný, na tomto mieste sa 28. apríla 1950 odohral smutne známy tzv. Prešovský sobor, na ktorom bola totalitnou mocou likvidovaná Gréckokatolícka cirkev v bývalom Československu, jej biskupom bol vtedy Pavel Peter Gojdič.

 

Babjak zdôraznil, že Gojdič sa stal prvou obeťou tohto prenasledovania, lebo v ten istý deň bol zatknutý a o rok neskôr 15. januára odsúdený v monsterprocese spolu s ďalšími biskupmi Jánom Vojtaššákom a Michalom Buzalkom na doživotie za vlastizradu. Počas svojho života sa Gojdič vedel postaviť proti holokaustu i každej totalite, lži a bezpráviu. Je morálnou autoritou a môže byť excelentným vzorom pre mladú generáciu. Pre jeho morálny profil je hodné ho nasledovať.

 

„Predovšetkým je to osobnosť mimoriadne vzácna, lebo to bol veľmi charakterný človek, ktorý sa vedel rozdávať, ktorý zachraňoval životy. Zachránil nie jeden život, ale sú to desiatky, ba možno stovky životov. Formoval svojich kňazov, aby v tom ťažkom období vedeli tiež zachraňovať ľudské životy. Žil naplno svoj život a tak kvalitne, že všetci okolo neho sa stávali lepšími,“ povedal o Gojdičovi Babjak.

 

Režisérom a scenáristom filmu bol Michal Spišák, ktorý na ňom pracoval dva roky. „Nie je to žiadna fikcia, je to jednak konkrétny osud jedného človeka aj významná časť histórie Slovenska,“ povedal. Okrem historických prameňov, ktoré čerpal z archívov, kláštorov a biskupských úradov, sa autor filmu snažil zachytiť osobnosť Gojdiča, ako rozmýšľal a konal.

 

Nakrúcalo sa na pôde gréckokatolíckeho arcibiskupstva i v jeho chráme v Prešove, vo väznici v Leopoldove, na Ukrajine v Mukačeve a Užhorode, kde Gojdič istý čas pôsobil. Filmári navštívili jeho rodnú obec Ruské Pekľany i miesto jeho vysviacky - obec Cigeľku. Hovorili s kňazmi, rehoľnými sestrami aj veriacimi, ktorí si na svojho duchovného otca ešte pamätajú. Navštívili jeho praneter v Poprade, ktorá ukrývala jeho listy z väznice. V dokumente použili aj autentický hlas i zábery z Filmového týždenníka, kde Gojdič slúžil sv. omšu pri návšteve prezidenta. Film má aj hrané scény, do ktorých režisér obsadil amatérskych hercov.

 

Gojdič sa narodil 17. júla 1888 v Ruských Pekľanoch ako syn gréckokatolíckeho kňaza, ktorého nasledoval v službe cirkvi. Za biskupa bol vysvätený 25. marca 1926 v rímskej Bazilike svätého Klimenta. V roku 1939 dostal pod správu aj časť Mukačevskej eparchie, ktorá po vzniku prvej Slovenskej republiky ostala na jej území. Počas druhej svetovej vojny ako jediný katolícky biskup verejne vystúpil proti deportáciám Židov. Komunistický režim ho odsúdil na doživotie, prešiel viacerými väznicami, kde ho fyzicky aj psychicky mučili. Zomrel 17. júla 1960 v cele leopoldovského žalára v deň svojich 72. narodenín. V roku 2001 ho pápež Ján Pavol II. vyhlásil za blahoslaveného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona