Profesori z Harvardu skúmali dôvody úspechu Alexa Fergusona

NETKY.SK • 12 September 2013, 13:59 • 2 min
Profesori z Harvardu skúmali dôvody úspechu Alexa Fergusona

MANCHESTER - Legendárny futbalový tréner Alex Feguson, ktorý za vyše 26 rokov priviedol Manchester United k 28 významným trofejam, dovolil profesorom z Harvardskej univerzity, aby vypracovali štúdiu o dôvodoch jeho neuveriteľných úspechov. Spomenutí vedci skúmali počas minulej sezóny metódy populárneho škótskeho kouča a ten následne poskytol rozsiahly rozhovor pre časopis Harvard Business Review.

slovakia

left justify in out

Držiteľ šľachtického titulu Sir Ferguson za jeden z aspektov označil prácu s mládežou. Práve tú si stanovil za prioritu po zasadnutí na lavičku mužstva z Old Traffordu v roku 1986. Sedemdesiatjedenročný rodák z Glasgowa vydržal vo funkcii šéfa realizačného tímu "červených diablov" až do skončenia minulého ročníka, keď sa dobrovoľne rozhodol ukončiť takmer 27 rokov trvajúcu spoluprácu.

"Nikto nemá rád kritiku, pár ľudí sa z nej síce dokáže poučiť, ale väčšinou to nemá pozitívny vplyv. Ja som sa vždy snažil chváliť ľudí, hráčov. Neexistuje nič lepšie, ako počuť: 'Vynikajúca práca', tieto dve slová majú obrovskú silu, ani nemusíte používať žiadne superlatívy. Tiež som sa snažil byť priamy a nič neodkladať na neskôr. Vždy som preferoval rozhovory s hráčmi bezprostredne po zápase, nečakal som do ďalšieho dňa. Proste som to urobil, uzavreli sme tému a mohli sme sa sústrediť na ďalšie stretnutie," prezradil Ferguson niečo zo svojej stratégie a pokračoval: "Tiež som dbal na etický prístup na ihrisku i mimo neho. Jedine pri takomto postoji môžete pozdvihnúť morálku mužstva. S pribúdajúcim vekom som si čoraz viac uvedomoval aj ďalšiu vec - hnev nič nerieši. Je potrebné vybrať si naň správnu chvíľu. Pri práci futbalového trénera vlastne vykonávate mnohé iné zamestnania, niekedy ste lekár, inokedy učiteľ, ale aj otec."

Alex Ferguson obohatil klubovú vitrínu Manchestru United o 13 ligových titulov, päť trofejí za víťazstvo v FA Cupe, štyri z Ligového pohára, desať z Anglického superpohára, dva poháre z Ligy majstrov, jeden z Pohára UEFA, jedno prvenstvo pridal v Európskom superpohári, Interkontinentálnom pohári a majstrovstiev sveta kubov. Až jedenásťkrát ho vyhlásili za trénera sezóny v Premier League a získal množstvo ďalších cien. "Vyhrať zápas je len krátkodobý cieľ, vybudovať stabilný klub je dôležitejšie. Preto som sa sústredil na dlhodobú koncepciu, rozmýšľal som tri až štyri roky dopredu. Budovali sme tím na tomto princípe. Mohol som si to dovoliť, pretože som cítil dôveru vedenia klubu a nikto nečakal, že sa rozhodnem pre odchod," priblížil ďalšiu časť svojho receptára jeden z najpopulárnejších kormidelníkov na svete, ktorý počas aktívnej trénerskej kariéry viedol aj superhviezdy Cristiana Ronalda, Davida Beckhama, Paula Scholesa, Ryana Giggsa či Wayna Rooneyho. "Niekto si myslí, že s takýmito esami s veľkými egami nie sú žiadne problémy, lebo kvalitu majú v krvi a povahe. Ja som však vyžadoval usilovnú niekoľkohodinovú prácu od každého z nich. Títo hráči si uvedomovali, že musia všetko podriadiť úspechu. Zároveň nemali voľné ruky a nerozhodovali o svojej taktickej príprave, tréningovom procese či voľnom čase. Museli poslúchať moje príkazy a podriadiť sa potrebám klubu," uzavrel Alex Ferguson, ktorého vo funkcii hlavného trénera úradujúceho anglického majstra nahradil krajan David Moyes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies