Profesor Rychlík o rozdelení ČSFR: aj niektoré štáty dnes by si z neho mohli vziať príklad

NETKY.SK • 28 December 2017, 14:15 • 2 min
Profesor Rychlík o rozdelení ČSFR: aj niektoré štáty dnes by si z neho mohli vziať príklad

BRATISLAVA/PRAHA - Obdobie tzv. zamatového rozvodu Čechov a Slovákov sprevádzali aj obavy. Napriek všetkému sa však podľa českého historika Jana Rychlíka oba štáty so situáciou vyrovnali dobre.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ide o Čechov, časť sa domnievala, že bez Slovenska - a najmä bez Mečiara - bude možná rýchlejšia integrácia do NATO a Európskej únie," uviedol Rychlík pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky (SR) a Českej republiky (ČR), ktorému predchádzalo rozdelenie Českej a Slovenskej federatívnej republiky (ČSFR).

 

"Iba niektorí sa obávali, či sa taký malý štát, akým je Česká republika, nestane príliš závislý od zjednoteného Nemecka," objasnil vtedajšiu situáciu u západných susedov Rychlík, ktorý sa špecializuje na moderné dejiny Česka a Slovenska.

 

Ľudia na slovenskej strane rieky Moravy mali tiež rôzne predstavy. "Istá skupina obyvateľstva mala ilúzie, že sa samostatné Slovensko stane Švajčiarskom východu, a niektorí Slováci zase sledovali vývoj s obavami s ohľadom na Maďarsko a neskôr najmä na Mečiarovu politiku, ktorá hamovala integráciu Slovenska do euroatlantických štruktúr," zdôraznil historik.

 

Úroveň vzťahov po rozdelení ČSFR podľa Rychlíka už nebola taká intenzívna. "Vzťahy boli korektné - čo treba oceniť, hoci nie veľmi srdečné. Skutočne priateľskými sa stali až po výmene garnitúr v Bratislave a v Prahe, teda po nástupe Dzurindovej a Zemanovej vlády," vysvetlil.

 

Profesor z Ústavu českých dejín Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe tiež vyhlásil, že v súčasnosti určite existujú krajiny, ktoré by si zo zamatového rozvodu mohli brať príklad.

 

"Česko-Slovensko ukázalo, že keď je dobrá vôľa, možno štát rozdeliť pokojnou cestou a udržať aj po rozdelení dobrú úroveň vzájomných vzťahov," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona