Profesor politickej ekonómie: Banky musia svoj podiel na kríze zaplatiť

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 10:08 • 2 min
Profesor politickej ekonómie: Banky musia svoj podiel na kríze zaplatiť

BUDAPEŠŤ - Podľa slovenského profesora politickej ekonómie, ktorý pôsobí na Central European University v Budapešti, Júliusa Horvátha by banky, resp. finančné inštitúcie mali splatiť svoj podiel na vzniku krízy.

slovakia

left justify in out

"Aj banky by mali mať istý pocit zodpovednosti, že sa nejakým spôsobom spolupodieľajú na spoločenských nákladoch," povedal "Miera zaťaženia je však dôležitá, nemožno teraz tento sektor úplne zaťažiť reguláciou, daňami a odvodmi," pokračoval Július Horváth.

 

Na otázku denníka Pravda, či môžu za vznik súčasnej krízy len zlé rozhodnutia bánk, Július Horváth konštatoval, že "do veľkej miery zapríčinil finančnú krízu finančný sektor. Existujú však rôzne interpretácie. Sú ekonómovia, ktorí tvrdia, že to nepochádza z finančného sektora, že zdrojom krízy sú prebytky v Ázii, teda v ich reálnej ekonomike. Ázia nemala finančný trh, kde by peniaze umiestnila, a tak sa všetky hrnuli do USA. Prebytok hotovosti tam potom vyvolal laxné správanie pri úveroch. Vznikla bublina, ktorá neskôr praskla. Na druhej strane, mnoho ekonómov pripisuje vznik finančnej krízy najmä zlým rozhodnutiam bánk, a vôbec, ich správaniu s za posledné roky," uviedol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona