Profesor Harvardu: Do desiatich rokov bude cena Bitcoinu skôr 100 dolárov ako 100.000

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 17:30 • 2 min
Profesor Harvardu: Do desiatich rokov bude cena Bitcoinu skôr 100 dolárov ako 100.000

NEW YORK – Pravdepodobnosť, že cena Bitcoinu klesne v priebehu 10 rokov na 100 dolárov, je väčšia, ako to, že táto digitálna mena dosiahne hodnotu 100.000 USD. Vyhlásil to ekonóm a profesor Harvardu Kenneth Rogoff.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že za desať rokov bude Bitcoin stáť iba zlomok toho, čo stojí dnes. Videl by som to tak, že 100 dolárov je oveľa reálnejšia cena ako 100.000 dolárov," povedal Rogoff pre CNBC. "Ak odrátame možnosť prania špinavých peňazí a daňových únikov, tak jeho skutočné využitie ako platidla je veľmi malé."

 

 

 

Bitcoin bol spájaný najmä s nezákonnými transakciami, avšak odhady podielu tejto digitálnej meny v nezákonných činnostiach sa líšia. Spoluzakladateľ a prezident spoločnosti Blockchain Intelligence Group Shone Anstey odhadol, že úroveň nelegálnych bitcoinových transakcií v roku 2016 klesol na 20 percent a ešte výraznejšie v roku 2017.

 

Rogoff uviedol, že vládna regulácia bude pravdepodobným spúšťačom poklesu ceny Bitcoinu, zároveň však zdôraznil, že na vytvorenie globálnej regulácie bude potrebný čas.

 

img

 

Vývoj regulácie v oblasti kryptomien závisí od každej krajiny zvlášť. Japonsko minulý rok legalizovalo Bitcoin ako menu a oficiálne uznalo aj niekoľko búrz s kryptomenami. Januárový hackerský útok na burzu Coincheck, pri ktorej páchatelia odcudzili kryptomenu NEM v hodnote približne 530 miliónov dolárov, však spôsobil, že japonská vláda žiada od búrz lepšie zabezpečenie svojich systémov.

 

Južná Kórea zaviedla opatrenia, ktoré umožňujú obchodovanie s kryptomenami iba zo skutočných bankových účtov.

 

 

 

 

Bitcoin sa aktuálne obchoduje za 10.700 dolárov, čo je takmer 50% pokles oproti historickému maximu 20.000 dolárov, ktoré táto digitálna mena dosiahla v decembri minulého roka.

 

Podľa Rogoffa je však jedným z dôvodov, prečo sa orgány neponáhľajú s prísnejšou reguláciou, že čakajú ako sa bude vyvíjať technológia blockchain.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies