Profesor Dorko žaluje Lekársku fakultu UPJŠ za šikanovanie

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 08:43 • 2 min
Profesor Dorko žaluje Lekársku fakultu UPJŠ za šikanovanie

KOŠICE – Kauzu mobbingu, bossingu, šikanovania a iného zaobchádzania na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach dnes prerokovával na hlavnom pojednávaní košický okresný súd. Profesor Erik Dorko žaluje UPJŠ a žiada súd, aby vyslovil zákaz pokračovania jeho diskriminácie a zároveň žiada náhradu nemajetkovej ujmy.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom pojednávaní sa nezúčastnil rektor univerzity, iba jej právny zástupca. Ako svedkovia vystúpili niekdajšia Dorkova priama nadriadená, bývalý dekan lekárskej fakulty Leonard Siegfried a súčasný dekan lekárskej fakulty Daniel Pella.


Dorkov právny zástupca v úvode pojednávania krátkou cestou predložil súdu posudok znalca z odboru psychológia, z ktorého súd citoval niekoľko záverov. Vyplynulo z neho, že Dorkove psychosomatické problémy sú následkom šikanovania. Dorko vo svojej výpovedi uviedol, že trvá na podanej žalobe. Podľa jeho výpovede šikanovanie, mobbing a bossing zo strany jeho priamej nadriadenej, šéfky ústavu verejného zdravotníctva, pociťuje od roku 2007 po tom, čo ju odmietol pripisovať ako spoluautorku na svoje publikácie. Uviedol, že často poukazoval na nedostatky vo vedeckej práci a pedagogickej činnosti. Niektorí kolegovia sa podľa Dorka sa ohrození vzhľadom na jeho vysokú odbornosť a označovali ho za konfliktného človeka. Doložil, že po tom, ako sa v máji roku 2007 dekanom fakulty stal Leonard Siegfried, bol vyradený zo všetkých komisií. Dorko poukázal aj na to, že priamou nadriadenou nebol navrhnutý do žiadnej komisie ani vedeckej rady v rámci fakulty, hoci spĺňa všetky odborné predpoklady. Dorko tvrdil, že ho nútila, aby ju pripisoval ako spoluautorku publikácií, ktoré on napísal. V prvom polroku 2014 dostal výrazne nižšie odmeny ako iní kolegovia. Tvrdil, že jeho vtedajšia nadriadená s nim nezaobchádzala rovnako ako s ostatnými. Doložil, že aj po nástupe Daniela Pellu do funkcie dekana šikanovanie pokračovalo. Ako príklad uviedol, že ho požiadal, aby mu z jedného dňa na druhý poskytol vierohodný doklad, že vykonal služobnú cestu, ktorá sa uskutočnila pred desiatimi mesiacmi, pričom kolegyňa dostala na to dva týždne.


Dorkova priama nadriadená ako svedkyňa poprela, že by bol žalobca šikanovaný a skôr si myslí, že skôr šikanoval on ju. Uviedla, že ona nemá žiadny rozhodujúci vplyv na odmeňovanie pracovníkov a dostal všetky odmeny tak, ako prišli z dekanátu. Uviedla že nemala vplyv ani na kreovanie rôznych komisií. O všetkom rozhodoval dekan. Pokiaľ ide o publikačnú činnosť svedkyňa uviedla príklad, že ona získala grant, z ktorého sa financoval a tak bola uvedená ako spoluautorka. Doložila, že na pracovisku vyvolával konflikty a mal problémy s ostatnými kolegami.


Ako svedok vypovedal aj bývalý dekan lekárskej fakulty Leonard Siegfried, ktorý post dekana zastával od roku 2007 do roku 2014. Uviedol, že si nie je vedomý nijakého mobbingu, bossingu a šikanovania obžalovaného. Pokiaľ ide o osobné ohodnotenie, to sa poskytuje na základe bodového systému a výkonnosti konkrétneho pracovníka v pedagogickej a vedeckej činnosti. O odmene rozhoduje dekan na základe toho, aké má fakulta zdroje a aké pozitíva prináša konkrétny pracovník pre fakultu. Zdôraznil, že funkcie v komisiách ani vo vedeckej rade si nemožno nárokovať. Doložil, že dostal viacero sťažností na profesora Dorka, no len raz mu uložil kárne opatrenie. Raz ho upozornil, aby sa voči svojej nadriadenej správal korektne, ale nerobil nijaké drakonické opatrenia.
V podobnom duchu ako svedok vypovedal aj súčasný dekan fakulty Daniel Pella.
Súd pojednávanie odročil na jún, kedy budú vypovedať ďalší svedkovia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies