Profesor Beloslav Riečan získal Zlatú medailu SAV za celoživotné dielo

NETKY.SK • 15 Marec 2012, 07:40 • 2 min
Profesor Beloslav Riečan získal Zlatú medailu SAV za celoživotné dielo

Profesor Beloslav Riečan získal Zlatú medailu SAV za celoživotné dielo

slovakia

left justify in out

img

Zlatú medailu Slovenskej akadémie vied za celoživotné vedecké dielo udelila Vedecká rada SAV profesorovi Beloslavovi Riečanovi pri príležitosti jeho 75. narodenín. Ocenený je jedným z najvýznamnejších matematikov na Slovensku so širokým medzinárodným dosahom. Vytvoril ucelené vedecké dielo o teórii pravdepodobnosti a teórii miery a ich aplikáciách. Informoval o tom Tlačový odbor SAV.
      Prof. Beloslav Riečan je autorom, resp. spoluautorom siedmich monografií, 240 prác publikovaných v domácich a zahraničných časopisoch, 80 odborných prác, piatich učebníc pre vysoké školy, 30 učebníc a učebných pomôcok pre stredné školy, viacerých skrípt, popularizačných kníh, televíznych scenárov a ďalších prác. Jeho vedecké práce mnohokrát citovali poprední matematici. Bol školiteľom 30 vedeckých ašpirantov a doktorandov, viedol asi 55 diplomových prác. Mnohí z jeho bývalých žiakov a študentov patria medzi vedúce vedecké osobnosti slovenských univerzít a Slovenskej akadémie vied.
      Riečan po skončení štúdia na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v roku 1958 začal pracovať na Katedre matematiky Stavebnej fakulty Slovenskej vysokej školy technickej (dnešná STU) v Bratislave. Neskôr pôsobil na Katedre matematiky Prírodovedeckej fakulty (PF) UK. Je bývalým riaditeľom Matematického ústavu SAV a bývalým dekanom Fakulty matematiky a fyziky UK. V roku 1981 bol vymenovaný za univerzitného profesora na PF UK. Je profesorom na Katedre matematiky Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Na Matematickom ústave (MÚ) SAV má stále čiastočný úväzok na Inštitúte matematiky a informatiky, spoločnom pracovisku MÚ SAV a UMB. 
      Profesor Beloslav Riečan je aj neúnavným organizátorom mnohých vedeckých podujatí, dlhoročným funkcionárom Jednoty slovenských matematikov a fyzikov. Je takisto predsedom Slovenskej asociácie Rímskeho klubu. Vychoval veľký počet vedeckých ašpirantov a doktorandov, preslávil slovenskú školu teórie pravdepodobnosti a teórie miery po celom svete. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies