Profesie, ktoré (ne)prospievajú zdraviu

NETKY.SK • 28 November 2013, 10:54 • 2 min
Profesie, ktoré (ne)prospievajú zdraviu

BRATISLAVA – V práci človek strávi veľkú časť svojho života. Niektoré zamestnania pritom zdraviu prospievajú, iné zase vyslovene škodia. Výberom profesie preto môžeme značne ovplyvniť svoj zdravotný stav.

slovakia

left justify in out

Bezpečné zamestnania

Fitness inštruktor, osobný tréner: pravidelné cvičenie je zdravé, a ak je pohyb súčasťou vašej pracovnej náplne, je to ideálne. Ľudia v tomto odbore naviac nepracujú v stresovom prostredí, čo je dobre. Často majú aj flexibilnú pracovnú dobu, ktorá tiež priaznivo pôsobí na celkovú pohodu človeka.

IT špecialista: aj keď sa zdá, že celodenné sedenie pred počítačom nie je zdravé, IT špecialisti sa pravidelne objavujú na vrchole rebríčka spokojnosti s prácou. A práca, ktorá človeka baví, je vždy zdravšia než čokoľvek, čo sa robí z donútenia. Počítačové firmy naviac často investujú do pracovného prostredia svojich zamestnancov – v kanceláriách možno vidieť atypické pracovné stoly či behacie pásy, niektoré veľké podniky majú aj posilňovňu.

Kvetinárka:uje stres a má dobrý vplyv na krvný tlak.

Dentálny hygienik, ergoterapeut, dietológ:ie.

Štátny zamestnanci: v štátnom sektore bývajú výhody vo forme wellnes balíčkov, dovolenky naviac a podobne. Miera stresu a konkurenčného prostredia nebýva príliš vysoká.

Osobný asistent, administratívny pracovník: ľudia na týchto pozíciach majú najmenej pracovných úrazov. Pracovná doba býva pravidelná, a väčšinou vedia čo ich čaká. Rizikom je ale pocit nedocenenia a preto môžu byť títo pracovníci náchylnejší k depresiám.

Práca v malom podniku: práca, v ktorej každý pozná každého vládne osobnejší prístup a priateľské vzťahy, čo mnoho ľuďom viac vyhovuje.

Zamestnania, ktoré zdraviu moc neprospievajú

Každá profesia či pozícia má svoje riziká. Niekedy sú to nebezpečné pracovné podmienky alebo činnosť v nezdravom ovzduší, inde zase vysoké nároky na sústredenie a výkon, prípadne práca v extrémnych stresových situáciach. Svedomitým prístupom zamestnávateľov ale aj zamestnancov sa však dajú riziká významne znížiť.

Hasič, policajt: práca na týchto pozíciách je nebezpečná, najvyšší počet úrazov a úmrtia. Príliš stresové situácie, nedostatok spánku a nepravidelný režim neprospievajú príliš zdraviu.

Sedavé zamestnanie: človek, ktorý celý deň sedí za stolom, trpí bolesťami chrbta, môže byť obézny a je tu vyššie riziko infarktu. Preto ak máte sedavé zamestnanie dbajte na to aby ste nedostatok pohybu v práci vykompenzovali vo voľnom čase.

Robotník: ťažká práca v priemysle je fyzicky náročná a dochádza často k pracovným úrazom. Preto je potrebné dodržovať pokyny pre bezpečnosť pri práci.

Právnik: tu je vyšší výskyt stresu a depresií. Len 4 z 10 právnikov by ostatným odporučilo túto kariéru. Naviac sú často platení úlohovo, čo vedie k dlhému času strávenému v práci.

Lekár, zdravotná sestra: títo ľudia pracujú na zmeny v stresových situáciách, preto ich zdravotný stav nepatrí k najlepším. Častý je aj syndróm vyhorenia, depresie, obezita aj alkoholizmus.

Čašník, servírka, barman: nevýhodou týchto prác je zafajčené, nezdravé prostredie a nepravidelný denný režim pri častej nočnej práci.

Vojak: ľudia pracujúci v extrémnom fyzickom nasadení, často na misiách od svojich blízkych a sú pod tlakom k okamžitému rozhodovaniu. Naviac ani v dnešnej dobe nie je výnimkou šikanovanie či fyzické týranie. Počet samovrážd je niekoľkonásobný oproti ostatnej populácii.

Šofér: táto práca je nebezpečná vzhľadom k nedostatku spánku, časté stravovanie vo fast foodoch a dýchanie splodín výfukových plynov. Najväčšie riziko však predstavujú dopravné nehody.

Vplyv zamestnania na zdravie nie je iba o bezpečnosti danej práce. Preto sa veľa zamestnávateľov stará rôznymi wellness pobytmi, vitamínovými balíčkami, dlhšou dovolenkou o svojich zamestnancov. Čím zdravší ich zamestnanci sú, tým viac pracujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies