Proetesty na Ukrajine: Násilné strety demonštrantov a polície pokračujú

NETKY.SK • 20 Január 2014, 07:26 • 2 min
Proetesty na Ukrajine: Násilné strety demonštrantov a polície pokračujú

KYJEV - V ukrajinskom Kyjeve aj v pondelok ráno už asi 12 hodín pokračujú strety medzi demonštrantami a bezpečnostnými silami, ktoré sú najhoršie od začiatku protivládnych protestov v novembri minulého roku.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva vnútra je zranených vyše 70 policajtov, nemocničné zdroje hovoria o 24 zranených. Najmenej desať osôb zadržali. Nedeľňajšie zhromaždenie proti novým zákonom, ktoré výrazne sprísňujú pravidlá pre účastníkov demonštrácií, prilákalo do ulíc Kyjeva až 200 000 ľudí. Zhromaždení demonštrovali najprv pokojne, no neskôr niektorí z nich zaútočili na políciu, keď sa snažili prelomiť zábrany pred budovou parlamentu. Násilní demonštranti v maskách zapálili najmenej päť policajných autobusov a dve nákladné autá, pričom korešpondent AFP popísal nočné scény ako apokalyptické. Polícia použila vodné delá, slzotvorný plyn, ohlušujúce granáty aj gumené projektily.

Spojené štáty už vyzvali "všetky strany" na okamžité zastavenie násilia. Podobné výzvy odzneli aj od predstaviteľov ukrajinskej opozície, situácia sa však neupokojila. Zatiaľ sa nevie, kto presne za násilnosťami, ktoré sú dobre zorganizované, stojí. Ukrajinské médiá hovoria o málo známej ultrapravicovej mládežníckej skupine Pravý sektor. Počas chaosu utŕžil svoje aj líder opozície Vitaj Kličko. Bývalého boxerskej šampióna podľa AFP postriekali hasiacim prístrojom. Kličko sa počas noci v záujme upokojenia situácia stretol s prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorý prisľúbil vytvorenie zvláštnej komisie poverenej riešením krízy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies