Produkcia tepla v centrálnych zdrojoch je na Slovensku nižšia ako v ČR

NETKY.SK • 31 Január 2017, 12:25 • 2 min
Produkcia tepla v centrálnych zdrojoch je na Slovensku nižšia ako v ČR

BRATISLAVA - Produkcia tepla v centrálnych zdrojoch tepla (CZT) na Slovensku (159 % priemeru EÚ) je výrazne nižšia ako v susednej Českej republike (242 % priemeru EÚ). Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

slovakia

left justify in out

"Keďže distribučné straty sú na Slovensku (16 %) mierne vyššie ako v Česku (14 %), dá sa predpokladať, že významnú úlohu tu bude zohrávať práve podiel individuálnej výroby tepla, ktorú štatistiky nezachytávajú," konštatuje sa ďalej v analýze.

 

Najväčšie straty pri distribúcii tepla vykazuje Rumunsko (viac ako 20 %), vysoké straty blízko 20 % však nájdeme aj v Dánsku. V priemere v krajinách EÚ straty tepla pri jeho distribúcii pritom predstavujú "len" asi 8 až 9 %.

 

"Efektívnu distribúciu tepla nájdeme okrem krajín na juhu Európy, ktoré v podstate nekúria, aj v krajinách Beneluxu či Švédsku. Pod priemerom EÚ však distribučné straty reportujú aj Francúzi, Poliaci i Fíni, len tesne nad priemerom Rakúšania a Maďari. Podstatnú časť tepla odoberajú domácnosti, v priemere v EÚ (ale aj v Česku) približne polovicu, na Slovensku až 70 %," uviedli analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

Produkciu výrobcov tepla podľa analýzy ovplyvňuje viacero faktorov. Tým najpodstatnejším sú samozrejme poveternostné podmienky, a preto neprekvapí, že v prepočte na obyvateľa najviac tepla vyprodukujú krajiny na chladnejšom severe Európy ako Fínsko, Dánsko, Švédsko, či pobaltské krajiny. Jednoznačne najväčším producentom tepla v Európe je však Island, ktorý k tomu využíva najmä početné geotermálne zdroje.

 

Podľa analýzy, naopak, na teplých stredomorských ostrovoch (Cyprus, Malta) nie je potrebné vykurovať ani v zimných mesiacoch, a tak neprekvapí, že tu hromadná produkcia tepla v podstate ani neexistuje. "Výkon 'teplární' však ovplyvňujú aj ďalšie faktory, ako napríklad efektivita prenosu tepla, či podiel obyvateľstva napojených na centrálne zdroje tepla, keď najmä na vidieku zvyčajne prevláda individuálna produkcia tepla," dodali analytici UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies