Produkcia slovenských priemyselníkov bude podľa analytikov ešte klesať

NETKY.SK • 11 Január 2023, 10:00 • 2 min
Produkcia slovenských priemyselníkov bude podľa analytikov ešte klesať

BRATISLAVA - Priemyselná produkcia bude zrejme klesať aj ďalej, myslia si analytici.

slovakia

left justify in out

V novembri podľa Štatistického úradu SR klesla až o 10,8 %. Priemyselná výroba je podľa analytičky 365.bank Jany Glasovej zasiahnutá hlavne problémami s nedostatkom viacerých surovín a komponentov na trhu v dôsledku vojny na Ukrajine a tiež energetickou krízou. Energetická kríza zvyšuje podľa analytičky výrobné náklady podnikov a predražuje ich výrobu.

„Spomaleniu ekonomického rastu sa v tomto roku zrejme nevyhneme. Vývoj zahraničného dopytu po slovenských produktoch je a aj naďalej bude ochromený vojnou na Ukrajine a narušením medzinárodného obchodu,“ skonštatovala Glasová. Vysoké ceny energií a vysoká inflácia podľa nej spôsobujú pokles kúpyschopnosti a spotreby domácností, čo znamená nižší dopyt po výrobkoch, nižšiu priemyselnú produkciu a pokles ekonomického rastu.

Aj analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák si myslí, že pokles produkcie je možné očakávať najmä pri energeticky náročnej produkcii. V kľúčovom automobilovom priemysle budú naďalej hrať dôležitú rolu úzke hrdlá v dodávateľských reťazcoch. „Tie by mohli ostať aspoň čiastočne uvoľnené, naďalej však budú narúšať produkciu slovenských závodov automobiliek a prispievať k zvýšenej volatilite produkcie tejto časti priemyslu,“ uviedol Koršňák.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona