Produkcia ropy v USA dosiahla rekordnú úroveň

NETKY.SK • 19 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Produkcia ropy v USA dosiahla rekordnú úroveň

WASHINGTON - Produkcia ropy v USA minulý týždeň prvýkrát v histórii krajiny dosiahla 11 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne, uviedlo v stredu americké ministerstvo energetiky. Motorom rastu je pokračujúci boom v oblasti ťažby z bridlíc.

slovakia

left justify in out

USA sú tak tesne za Ruskom druhým najväčším producentom čierneho zlata na svete. Ruská produkcia na začiatku júla dosiahla podľa zdrojov agentúry Reuters 11,2 milióna barelov denne. Ťažba v Spojených štátoch od novembra vyskočila o milión barelov denne vďaka prudkému zvýšeniu ťažby z bridlíc. Podľa expertov 11 miliónov barelov denne nie je strop a očakávajú, že produkcia stúpne nad túto hranicu. Zásoby ropy v USA sa v uplynulom týždni, skončenom 13. júla, zvýšili o 5,8 milióna barelov, pričom analytici počítali s ich poklesom o 3,6 milióna barelov.

 

Ceny ropy po zverejnení správy o stave rezerv v USA klesli. Americká WTI sa so stratou 55 centov predávala po 67,51 USD (58,14 eura) za barel. Severomorská ropa Brent oslabila o 39 centov a obchodovala sa po 71,77 USD za barel.

 

Aj keď ťažba čierneho zlata v USA v posledných dvoch rokoch prudko stúpla, krajina je stále vysoko závislá od dovozu, keďže je s dennou spotrebou takmer 20 miliónov barelov najväčším svetovým spotrebiteľom. Čistý dovoz v uplynulom týždni vzrástol o 2,2 milióna barelov na približne 9 miliónov barelov denne.

 

Zásoby benzínu klesli o 3,2 milióna barelov, pričom analytici očakávali ich zníženie o 44.000 barelov. Rezervy ropných destilátov klesli o 371.000 barelov oproti prognózovanému nárastu o 873.000 barelov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona