Produkcia ropy v Rusku vzrástla v septembri na nový rekord vyše 11 mil. bpd

NETKY.SK • 4 Október 2016, 08:11 • 2 min
Produkcia ropy v Rusku vzrástla v septembri na nový rekord vyše 11 mil. bpd

MOSKVA - Produkcia ropy v Rusku vzrástla minulý mesiac na nový rekord, keď prekonala 11,1 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. S odvolaním sa na údaje ruského ministerstva energetiky o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerstva energetiky sa produkcia ropy v Rusku zvýšila v septembri medzimesačne takmer o 4 % na 11,11 milióna barelov denne, čo je nové postsovietske maximum. Na porovnanie, v auguste dosiahla produkcia ropy v Rusku 10,71 milióna barelov denne.

 

Pod nový rekord sa podpísala najmä najväčšia ruská ropná spoločnosť, štátna firma Rosnefť. Jej produkcia sa zvýšila oproti predchádzajúcemu mesiacu o 2,6 %. Výrazne k zvýšeniu ťažby prispela aj spoločnosť Gazprom Nefť, ropná divízia plynárenského koncernu Gazprom. Tá produkciu zvýšila o 5,2 %.

 

V tonách dosiahla ťažba ropy v Rusku minulý mesiac 45,483 milióna. V predchádzajúcom mesiaci predstavovala produkcia 45,309 milióna ton.

 

Analytici zo švajčiarskej banky UBS predpokladajú, že Rusko bude vo zvyšovaní ťažby pokračovať aj na budúci rok. Ako uviedli v nedávnej správe, celková produkcia by sa mala zvýšiť o 2,7 %.

 

Najvyšší objem ťažby ropy zaznamenalo Rusko v roku 1988, keď ešte ako súčasť Sovietskeho zväzu ťažilo v priemere 11,41 milióna barelov denne. Na celkovej produkcii ropy v Sovietskom zväze sa Rusko podieľalo približne 90 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona